Oud-CDA-leider Willem Aantjes (92) is overleden

Geen categorieokt 22 2015, 15:45
Een markant politicus heeft het leven gelaten vandaag.
Voormalig fractievoorzitter van het CDA (en één van diens voorgangers - de ARP) is vandaag overleden. Dat bericht De Volkskrant. Aantjes had minister kunnen worden, maar weigerde die functie:

In zijn eerste politieke jaren was Aantjes actief bij de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en in 1972 werd hij fractievoorzitter. Vanuit deze functie was hij betrokken bij de oprichting van het CDA, een samenwerking tussen de ARP, de CHU en de KVP.

In 1967 werd Aantjes benaderd voor het ministerschap op Volkshuisvesting. Hij bedankte hiervoor, formeel om gezondheidsredenen.

Toch heeft hij z'n stempel op de politiek gedrukt door de succesvolle samenvoeging van de componenten van het CDA in de begindagen te begeleiden. In 1978 kwam er echter een grote klap, waar de politieke carrière van de christendemocraat nooit van hersteld is: een rapport deelde mee dat Aantjes in de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de Waffen-SS. Later bleek dat onjuist, en werd dat bijgesteld naar de Germaanse SS. Dit werd als minder erg gezien, maar Aantjes heeft tijdens zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer nooit met één woord over zijn bezigheden in de oorlog gesproken.
Verder heeft Willem Aantjes zich - ondanks zijn roemloze aftocht - nog lang met de Nederlandse politiek bemoeid nadat hij eind jaren '70 het veld gedwongen moest ruimen. Op het social medium Twitter liet hij tot op hoge leeftijd nog weten wat hij van zaken vond. De laatste grote twittergedachte die hij stuurde, dateert van 1 oktober. De christelijke ex-politicus vraagt zich daarin hardop af of de Tweede Kamer wellicht niet vaker een voorzittersverkiezing zou moeten hebben:
https://twitter.com/WillemAantjes/status/649628625256509440
Maar zijn echte laatste tweet was een dankbetuiging, aan iemand die hem op zijn vergevorderde leeftijd toch nog iets nieuws wist te leren:
https://twitter.com/WillemAantjes/status/649870513641267200
Willem Aantjes is 92 jaar geworden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten