Oud-premier van Irak krijgt de schuld voor inname Mosul door ISIS

Geen categorieaug 17 2015, 15:00
Een onderzoeksrapport dat vandaag werd aangenomen door het Irakese parlement is heel duidelijk over wie de meeste schuld dragen voor het in handen van ISIS vallen van de stad Mosul.
Tegenwoordig is Mosul één van de grootste bolwerken van ISIS, maar ooit was het een trotse en relatief welvarende stad in Irak. Hoe het kon dat ISIS deze metropool in handen kreeg? Een onderzoeksrapport waaraan enkele maanden is gewerkt werpt een licht op de zaak. Volgens de onderzoekers is degene die de meest schuld draagt aan het verliezen van Mosul, de oud-premier Nuri al-Maliki. Als hij doortastender had opgetreden, had een ISIS-overname wellicht voorkomen kunnen worden:
Het parlement nam maandag een onderzoeksverslag over de val van Mosul aan. Daarin staat dat Maliki het gevaar van IS niet goed had ingeschat. Bovendien had hij corrupte bevelhebbers aangesteld. Toen IS-strijders in juni 2014 oprukten naar Mosul, sloegen militairen op de vlucht.
Al-Maliki is niet de enige die een ferme tik op de vingers krijgt van het rapport; ook de toenmalige gouverneur van Mosul, de oud-minister van justitie en het oud-hoofd van de veiligheidsdiensten krijgen er van langs.
Allen moeten nu vrezen voor een vervolging. Dit rapport maakt voor de minister van justitie en de huidige premier de weg vrij om een strafrechtelijk proces te beginnen tegen al-Maliki en zijn belangrijkste adviseurs omtrent Mosul. Of dat ook gaat gebeuren, is momenteel nog niet duidelijk. De kans lijkt echter wel groot.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten