Ouders krijgen spreekrecht

Geen categoriedec 15 2011, 17:00
Redelijkheid wint het van de wet.
Ouders van slachtoffertjes van de Amsterdamse zedenzaak mogen het woord voeren in het proces tegen Robert M. Wettelijk gezien is dit niet toegestaan, maar wegens het bijzondere karakter van deze zaak wordt een uitzondering gemaakt:

De Amsterdamse zedenzaak is volgens de rechtbank zo buitengewoon dat strikte naleving van de wet een ongewenste situatie oplevert. De slachoffers in de zedenzaak zijn te jong om zelf het woord te kunnen voeren en mogen zich daarom door een van de ouders laten vertegenwoordigen. Zij kunnen ingaan op de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het misbruik voor hun kind, maar ook op de impact op de directe omgeving, zoals het gezin. Ouders die niet willen spreken, kunnen een schriftelijke slachtofferverklaring indienen.

Mooi dat hier het gezond verstand wordt gehanteerd en niet te rigide aan de wet wordt vastgehouden. Desalniettemin ben ik wat huiverig voor ouders die het woord voeren in dergelijke kwesties. Zij weten het lijden van hun kind altijd nog al te overdrijven en brengen het kind hiermee extra schade toe. Maar goed, in de rechtszaal is het de taak van de rechter om daar doorheen te kijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten