OV-chipkaart is en blijft een onveilig wanproduct

Geen categorieaug 09 2014, 13:59
De problemen met de kaart blijven zich opstapelen.
Ja hoor, er is wéér een probleem met de OV-chipkaart, het zo bejubelde systeem door de overheid en de NS. Het is ongelofelijk dat het OV-chipkaartsysteem er zo snel doorheen is gedrukt zonder goed na te denken over in feite het complete systeem. Er blijkt een online-veiligheidslek te zijn waar mensen met een account op de site van de OV-chipkaart nogal veel last van kunnen hebben: anderen kunnen hun persoonlijke gegevens inzien, zoals adres, rekeningnummer en meer.
Die gegevens kunnen zelfs deels gewijzigd worden door kwaadwillenden. Man, man, man. Wat een amateurisme, dit keer bij Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart. Ik citeer NRC van zaterdag:

Op ov-chipkaart.nl kunnen reizigers hun transactiegegevens inzien en hun saldo verhogen. Meer dan twee miljoen kaartgebruikers hebben er een account. Het lek openbaarde zich onlangs toen een kaarthouder een nieuw account aanmaakte. Tot zijn verbazing kreeg deze persoon daarbij zicht op de reisgegevens van twee andere kaarthouders. Het ging om een anonieme kaartgebruiker en een man uit Arnhem. Van deze Arnhemmer waren ook zijn adresgegevens zichtbaar, plus e-mailadres en rekeningnummer. Bovendien konden deze gegevens nu worden gewijzigd.

De woordvoerder van Trans Link Systems probeert tegenover NRC de boel te downplayen door te zeggen dat er geen sprake is van een "financieel nadeel" omdat de transactiegegevens niet kunnen worden gewijzigd. Leuk geprobeerd hoor, maar er is dus mooi wel sprake van een veiligheidslek waardoor allerlei persoonlijke gegevens kunnen worden bekeken én gewijzigd door derden. Dan ga je toch niet doen alsof er niks aan de hand is?
Het bericht over een veiligheidslek is het zoveelste slechte nieuws over de OV-chipkaart. Bijna iedere maand horen we wel iets over de nadelen van het systeem. Er worden miljoenen euro's verdiend omdat reizigers vergeten uit te checken, reizigers met een abonnement op hun kaart worden uit de trein gezet als ze vergeten in te checken, toeristen en oudere reizigers weten niet wat ze een moeten met de OV-chipkaart, etc.
Misschien kunnen we de dames en heren van Trans Link Systems, de overheid, NS en andere vervoersbedrijven een keer naar Hong Kong sturen (op eigen kosten uiteraard). Want daar hebben ze de Octopus-kaart voor het openbaar vervoer, en die werkt gewoon wél goed.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten