Overwinning voor de Groningers: Shell nu ook op papier verplicht om schade te herstellen

Geen categoriefeb 02 2018, 9:00
Er was nogal wat onenigheid over de financiering van de schade aan de huizen in Groningen. Men was bang dat Shell, door de afstand die het nam van het dochterbedrijf NAM, niet meer aansprakelijk kon worden gesteld voor de schade en dus ook niets zou hoeven te betalen. Daar is gelukkig niets van waar.
In een eerdere reactie had Shell al aangegeven dat het alsnog de NAM zou voorzien van kapitaal om aan alle betalingseisen te kunnen voldoen. De NAM zou niet alleen staan in het afhandelen van de schadeclaims, maar tot nu toe was het vooral een mondelinge overeenkomst en belofte, maar Marja van Loon, top-vrouw van Shell, heeft aangegeven het ook op papier vast te stellen.

Shell-topvrouw Van Loon wilde alle twijfel wegnemen en zei: "Wij zijn ervan overtuigd dat NAM de schade kan betalen, mocht dat niet het geval zijn dan kan de rekening door naar Shell."

De drie partijen herhaalden dat de NAM aansprakelijk is en dat er miljarden beschikbaar zijn voor de schadevergoedingen. "Wij gaan zorgen dat alle kosten die aan de aardbevingen zijn gerelateerd worden betaald", zei Van Loon. "Dat gaan we ook op papier zetten en goed afspreken met minister Wiebes."

In een hoorzitting in de Tweede Kamer werd het vuur aan de schenen van Van Loon gelegd, aangezien iedereen in rep en roer was door de hiervoor uitgelegde situatie. Sowieso is de constructie rondom de NAM en de schadeclaims nu zo vaag geworden, dat maar weinig mensen weten hoe het in elkaar steekt. Van Loon is dan ook genoodzaakt om het duidelijk op papier te zetten, anders blijft het een schijnconstructie waarbij men door de bomen het bos niet meer ziet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten