Pakistani zien overal complotten

Geen categoriemei 13 2011, 20:21
Als het om Osama bin Laden gaat tenminste. Op zich niet heel gek, in Pakistan zijn complotten vaker waar dan hun onwaarschijnlijkheid doet voorkomen. Maar een complot is ook een mooi middel om je achter te verschuilen.
Volgens een groot onderzoek van Gallup Pakistan denkt de helft van de Pakistani dat de dood van OBL geënsceneerd is. Hij is niet dood, maar er zijn partijen die belang hebben bij het verkondigen van zijn dood. Dat geldt duidelijk niet voor Pakistan, dat internationaal in zijn hemd stond toen de SEALs Osama wakker maakten op Pakistaanse grond. Als het Pakistan niet is, zullen het die vermaledijde Amerikanen wel niet zijn. Zij hebben belang bij de dode opperhaatbaard en derhalve hebben ze het verhaal verspreid.
Maar wat opvalt is dat 44% van de Pakistani denkt dat OBL een martelaar is. Dat kan twee dingen betekenen: in de eerste plaats dat de 50% die denkt dat OBL wel degelijk dood is, hem bijna unaniem een martelaar vindt. Of, in de tweede plaats, dat er Pakistani zijn die zowel denken dat OBL nog leeft als in zijn martelaarschap geloven. En dat terwijl de conditio sine qua non voor het martelaarschap mij de eigenschap 'dood' lijkt te zijn. Hoe het ook zij, het is een vreemde onderzoeksuitslag vol denkkronkels.
Wellicht is de uitslag te verklaren uit het grote Pakistaanse geloof in complotten, vooral die waar het Westen een hand in heeft. Je bent immers wel bereid een paar denkkronkels te maken om te voorkomen dat je jezelf in de ogen moet kijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten