Palestijnse leider biedt zijn excuses aan voor zijn verwerpelijke Holocaust-ontkennende uitspraak

Geen categoriemei 04 2018, 16:00
Vandaag heeft Palestijnen-leider Abbas zijn excuses aangeboden voor uitspraken die hij heeft gemaakt begin deze week. Maandag gaf Abbas aan dat de Joden voor een deel zelf verantwoordelijk waren voor de Holocaust. Dat is hem in geen enkel geval echt in dank afgenomen. Hij lijkt door de internationale druk terug te komen op zijn uitspraken.

Maandag suggereerde Abbas in een toespraak dat Joden zelf medeverantwoordelijk zijn voor hun vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden vervolgd vanwege hun beroepen en sociale positie en niet om religie, zei hij. Abbas had het daarbij over bankieren en woekerpraktijken.

Abbas kreeg veel kritiek op zijn uitspraken. Naast de Israëlische premier Netanyahu reageerde onder andere de Europese Unie verontwaardigd. "Dit soort uitlatingen spelen alleen diegenen die geen tweestatenoplossing willen in de kaart. Antisemitisme is niet alleen een bedreiging voor Joden, maar ook voor open en vrije samenlevingen", aldus de EU.

Misschien was het een slip-of-the-tongue en is het wat hij diep van binnen echt voelt en denkt. Misschien probeerde Abbas uit hoe zo een opmerking nu ligt in het globale debat, misschien was hij gewoon niet echt bij zinnen. Wat wel duidelijk is, al heeft hij het teruggetrokken, is dat hij het wel denkt en het ook een onderdeel is van zijn overtuiging. Daar doen excuses niets van af. Ik hoop dat de wereld hier goed naar kijkt en dat ook in verband legt met het Israël-Palestina conflict. Abbas is niet onschuldig en het representeert ook niet goed wat de Palestijnen voelen en willen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten