Patiëntveiligheid in het geding door ICT-problemen

Patiëntveiligheid in het geding door ICT-problemen

Patiënten in ziekenhuizen lopen een behoorlijk groot risico. ICT-problemen belemmeren namelijk de digitale uitwisseling van gegevens. Dat meldt de NOS.

Elektronische patiëntendossiers van ziekenhuizen, huisartsen en zelfs van verschillende afdelingen binnen hetzelfde ziekenhuis, kunnen niet zomaar uitgewisseld worden. Niet omdat deze zo goed beveiligd zijn, nee, men werkt namelijk met meerdere systemen die niet met elkaar kunnen communiceren.

Vier op de vijf artsen gaven aan dat dit een ernstig risico is voor de patiëntveiligheid. Het zal je maar overkomen dat je als patiënt binnenkomt en bijvoorbeeld niet kunt aangeven dat je allergisch bent voor een bepaald middel. Een verpleegster kijkt wel rond in het dossier maar beschikt niet over de informatie over je allergie, want die is alleen bekend bij de huisarts en die is niet aangesloten bij het ziekenhuis. Je krijgt een middel toegediend, krijgt een allergische reactie en daar ga je al.

Het is ook ronduit absurd dat huisartsen, ziekenhuizen en afdelingen verschillende systemen hebben en soms patiëntengegevens zelfs nog op papier en cd-rom's mee moeten geven! Ik snap dat bijvoorbeeld een MRI-scanner met een programma werkt waar een huisarts niet over beschikt. Maar hoe moeilijk is het om een gedeeld platform te hebben waar diverse andere programma's de informatie naar kunnen uploaden? Zoiets zou volgens mij ook prima te vergrendelen zijn, zodat privacy niet in het geding komt. Belachelijk dat dit niet al is gebeurd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties