Pauw & Jinek spannen samen met links publiek om Fleur Agema onderuit te schoffelen. Gelukkig is Fleur een topper!

Geen categoriemaa 02 2017, 13:00
Het publiek mocht losgaan op Fleur Agema van de PVV. Helaas voor Eva Jinek en Jeroen Pauw bleek Agema ontzettend sterk in haar schoenen te staan en was ze ook nog eens zo vriendelijk en sociaal dat ze uiteindelijk dé grote winnaar van het debat werd.
Eén dag nadat Eva Jinek zich vreselijk misdroeg tegen VNL-lijsttrekker Jan Roos mocht PVV-Kamerlid (en de nummer twee op de kieslijst) Fleur Agema aanschuiven bij het ultralinkse programma. Zoals je zou verwachten werd ook zij regelmatig aangevallen. En niet alleen door Mona Keijzer (CDA) die tegenover haar zat, maar ook eerst en vooral door het publiek.
Want dat misdroeg zich op een gegeven moment echt totaal. Iedere keer dat Agema ook maar iets zei ter verdediging van haar partijleider of het partijprogramma van de PVV moest ze het ontgelden.
Het begon allemaal toen Agema Geert Wilders' beslissing verdedigde om niet bij elk radicaal-links NPO-programma langs te komen. Xander van der Wulp van de NOS zat ook aan tafel, en net als Pauw en Jinek beklaagde hij zich er luidkeels over dat Wilders daar niet aan mee wil werken. Zijn deze linkse fopjournalisten nou echt zo dom dat ze niet begrijpen dat Wilders daar helemaal geen trek in heeft? Komt bij: hij heeft het ook nog eens niet nodig. Er zijn genoeg andere manieren voor Wilders om zijn achterban te bereiken.
Vervolgens werd Agema uitgelachen door Keijzer, Pauw en Jinek, en door het publiek toen ze zei dat Keijzer met enige regelmaat ideeën overneemt van de PVV, en dan met name over de zorg. Dat is een feit. Er zijn heel veel artikelen geschreven over de invloed van de PVV op andere partijen, op het feit dat die partijen het programma van de PVV deels hebben overgenomen. Iedereen die de politiek op de voet volgt weet dat Agema's werk inderdaad gekopieerd wordt door het partijkartel. Dat de twee fopjournalisten en Keijzer daarom lachten is ronduit belachelijk.
Daarna ging het over de bevolkingsgroei in Afrika. Deze eeuw verviervoudigt de bevolking daar zich van één miljard naar vier miljard. Eenderde van die mensen wil naar Europa komen. Dan heb je het dus over meer dan een miljard mensen. Dat is een enorm probleem en daar moeten we ons op voorbereiden, onder meer door de grenzen dicht te gooien.
Agema zei dat terecht, maar het leverde haar de hoon op van Dolf Jansen (die naast haar zat) én van het publiek. Hij pleitte tegen "een hek om Nederland" en verkondigde dat we iets aan "armoede en klimaatverandering" moeten doen om de vluchtelingenstroom te beperken. Natuurlijk is met name het laatste punt lachwekkend, en het eerste punt kan alleen opgelost worden door Afrikaanse landen zelf, niet door ons.
Maar ja, dat maakte het publiek niets uit. Dat applaudiseerde luid voor Jansens belachelijke, extreemlinkse riedel. Agema was daar niet van onder de indruk. "Dat is het linkse gedachtegoed en dat is natuurlijk waarom er hier ook zo hard wordt geapplaudiseerd," zei ze terecht.
Helemaal juist, maar het publiek besloot dat dit onacceptabel was. Ze werd luidkeels uitgejouwd. En Pauw en Jinek? Die keken ernaar en zagen dat het goed was.
Nu zou je denken dat Pauw & Jinek zich kapotschamen dat ze het zo uit de hand lieten lopen dat het publiek zich er actief mee bemoeide en Agema zelfs uitfloot, maar niets is minder waar. Kijk maar naar deze korte clip uit de uitzending die @Pauwnl vandaag op Twitter zette:
https://twitter.com/pauwnl/status/837079118453714948
Natuurlijk is Agema's punt niet dat het verkiezingsprogramma niet langer mócht zijn dan één A4tje, maar dat ze het bewust kort wilden houden. Als mensen willen weten waar de PVV voor staat en wat de kernpunten van die partij zijn kunnen ze ook gewoon een beetje op de actieve politiek letten. Agema heeft het al jaren over armoedebestrijding en heeft daar ook voorstellen toe ingediend en natuurlijk over gestemd. Ze spreekt ook al tijden over de zorg, over ouderen, en ga zo maar verder. Iedere kiezer die overweegt om op de PVV te stemmen weet dat.
Het is triest, maar weinig verrassend dat de NPO en het publiek dat weigeren te erkennen.
Maar dan nog: Jinek was duidelijk onder de indruk van de kritiek op haar naar aanleiding van haar wangedrag twee dagen geleden, toen ze de aanval vol inzette op Jan Roos. Ze hield zich nu rustiger. Prima. Laat het een les voor haar zijn geweest (die natuurlijk moet resulteren in de sanering van de NPO).
Helaas liet ze haar rol als attack dog vervolgens overnemen door het publiek. Leuk trucje, maar dat maakt het niet meer acceptabel. Je hebt je als NPO-programma te gedragen. Punt. En als het publiek zich misdraagt zeg je daar wat van.
Overigens respect voor de PVV die hét sociale gezicht van de partij naar dit programma stuurde waardoor je zag dat de mensen aan tafel grote moeite hadden om haar écht hard aan te pakken, ook al wilden ze dat wel en zinden ze steeds op een mogelijkheid om haar te besmeuren. Dat lukte maar heel zelden. Agema is namelijk echt een warme vrouw met een sociaal verhaal. Ze bracht het steeds terug op de ouderenzorg en, tja, daar konden ze haar niet over beledigen. Behalve het A4-verhaal dan.
Complimenten daarom voor Agema.
Natuurlijk maakt het dat wel extra triest dat ze haar vervolgens belachelijk proberen te maken met wat clips op Twitter (zie hierboven) en op Facebook (zie hieronder). De NPO'ers kunnen zich écht niet inhouden. Ongelooflijk.
Kijk de hele uitzending hier terug.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten