Peiling! Nederland is klaar met de rampzalige Rutte-lockdown: ruime meerderheid is voor versoepelingen

Peiling! Nederland is klaar met de rampzalige Rutte-lockdown: ruime meerderheid is voor versoepelingen

Premier Rutte. Bron: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

Uit de recente peiling van I&O Research blijkt dat bijna tweederde van de ondervraagden voor versoepelingen is. En dat terwijl men over het algemeen toch redelijk tevreden is over hoe het kabinet met de maatregelen omgaat. De rek is er nu alleen écht wel uit!

De resultaten van het nieuwste onderzoek van peilbureau I&O Research laten een duidelijk beeld zien. Een stabiele 61 procent van de respondenten staat nog altijd achter het algemene beleid van het kabinet, maar de roep om versoepelingen is behoorlijk toegenomen. Begin maart wilde nog 59 procent dat er meer versoepelingen kwamen, nu is dat al 64 procent. Het aandeel dat alle maatregelen wil loslaten verdubbelde sinds januari: van 6 procent naar 14 procent nu.

Opvallend is dat het schrappen van de avondklok niet eens zo heel veel steun heeft gekregen. De versoepelingen die men het liefst doorgevoerd wil zien zijn op het gebied van sociaal contact.

Dit onderzoek onderstreept eigenlijk alleen maar het sentiment dat overal op social media al valt te zien en te lezen. Het enige verschil is dat hier een duidelijker beeld wordt geschetst over van wie het komt: mensen die grotendeels achter (bijna) alle maatregelen staan. Dat beeld wordt overigens nog maar eens versterkt door het feit dat er twee citaten worden uitgelicht in het I&O Research-artikel. Deze, van een PvdA-stemmer:

"Aanscherpen wordt nu maatschappelijk niet meer geaccepteerd; door het in het vooruitzicht stellen van versoepelingen is er geen weg meer terug; de zoveelste (organisatorische) blunder van dit kabinet."

En deze, van een VVD-stemmer:

"Als de lockdown nu niet versoepeld wordt, dan worden de maatregelen steeds minder nageleefd. Dan kun je nog beter versoepelen met inachtneming van strikte regels zoals de “terrassen weer open” waarbij er strikte regels gelden. Beter dan dat mensen massaal in parken gaan zitten zonder de 1,5 meter in acht te nemen."

Het begint nu dus duidelijk ook bij de brave burger te knagen. Ook zij stellen steeds meer vraagtekens bij het dichthouden van de terrassen "als uit onderzoeken blijkt dat de besmettingen vooral binnenshuis plaatsvinden". En ja, geef ze eens ongelijk. Het fal

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties