Pensioen crisis! Verlagingen van pensioenen onvermijdelijk!

Geen categoriesep 16 2019, 14:00
We vreesden het al een lange tijd, maar onze nachtmerries worden waarheid. Onze pensioenen zijn definitief niet meer veilig. Door de jarenlange lage rente van pensioenfondsen staan ze er met de dag beroerder voor. Het is nu echt onvermijdelijk; de pensioenen zullen hoe dan ook worden verlaagd. Goedschiks of kwaadschiks.
De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP is afgelopen maand dik onder de 90% gekropen. Een magere 88,6% is de dekkingsgraad van het ABP. Zorg en Welzijn is eveneens onder de 90% gedoken. De boosdoener is de steeds lagere rente, hoe lager namelijk de rente hoe meer geld de fondsen in de kas moeten hebben om de pensioenen tot ver in de toekomst te kunnen dekken.

"De historisch lage rente nekt ons", zegt directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg en Welzijn. "We behalen op zich goede rendementen. Aandelen doen het prima, maar de lage rente straft ons af. We staan er nu half september iets beter voor, op zo'n 92 procent, maar dat is nog steeds onder de kritische dekkingsgrens, waardoor we per direct moeten korten."

Minister Hoekstra probeert ons nog een beetje te geruststellen, alhoewel het niet heel overtuigend overkomt. Hij - en de overheid - zullen de rente in de gaten houden. Zullen ze het ook eindelijk eens gaan aanpakken?

Het is waar dat er allerlei effecten zitten aan de lage rente. Voor ons als overheid is het onder meer gunstig, maar met name spaarders en pensioenfondsen ondervinden er al veel te lang negatieve gevolgen van".

Als in december de dekkingsgraad rond de 90% ligt betekent dat er 5% zal worden gekort op de pensioenen. Fijn nieuws dit zo vlak voor Prinsjesdag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten