Pieter Omtzigt gaat in nieuwe vlog los op Turkije: "Zeg het associatieverdrag op, geen geld voor Ankara!"

Pieter Omtzigt gaat in nieuwe vlog los op Turkije: "Zeg het associatieverdrag op, geen geld voor Ankara!"

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die al jaren kritisch is op het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zegt in zijn nieuwste vlog dat het maar eens afgelopen moet zijn met de subsidiëring van de Turkse regering. Het associatieverdrag met Turkije moet opgezegd worden en de Europese subsidie aan Turkije moet onmiddellijk stopgezet worden.

Omtzigt laat er in zijn nieuwste vlog geen twijfel meer over bestaan: hij en zijn partij vinden dat Nederland de Turkse regering moet bestraffen voor het gedrag van de afgelopen dagen.

De eerste stap die gezet moet worden, aldus Omtzigt, is dat Nederland het associatieverdrag met Turkije -- waardoor Turken niet hoeven in te burgeren en de Turkse regering op bakken met geld kan rekenen -- moet opzeggen. "Turkije en de EU hebben een associatieverdrag," aldus Omtzigt, "en de Europese Unie moet dat associatieverdrag opzeggen. Turkije had zich gecommitteerd om beter te zorgen voor mensenrechten en democratie en precies het omgekeerde gebeurt. Daar waarschuwen wij al een paar jaar voor."

En dan zijn we er nog niet. Omtzigt vindt het namelijk ook belachelijk dat Turkije ieder jaar nog altijd Europees en dus Nederlands belastinggeld kan innen. "Al een paar jaar vragen wij de regering," gaat hij verder, "de 4,5 miljard euro die Turkije tussen 2014 en 2020 van de EU krijgt stop te zetten. Die zouden ze namelijk alleen krijgen als het beter gaat en het gaat constant slechter."

"Het meest genante," aldus Omtzigt, "is dat Turkije nog elke maand 2 miljoen euro krijgt voor de verbetering van zijn gevangenissysteem. Zelfs na de coup, toen mensen opgepakt werden, mishandeld werden, kreeg de EU de antifolter-rapportages niet en toch bleef de EU betalen."

Daarom is het, zegt Omtzigt, niet zo gek "dat Turkije dacht dat ze konden doen wat ze wilden."

Daarnaast vindt Omtzigt dat Nederland de wet moet veranderen "zodat onvrije regimes hier niet onbeperkt politieke activiteiten kunnen ontplooien." Op dit moment voorziet het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens ons al van die mogelijkheid, maar het kabinet Rutte II heeft daar niets mee gedaan. "Je hoeft geen podium te bieden aan onvrijheid die jouw vrijheid wil beperken," aldus Omtzigt.

Zijn conclusie is dan ook glashelder:

"Nederland zal veel strakker moeten staan voor haar eigen normen en waarden en zal haar eigen normen en waarden ook beter moeten kennen."

Zo, die kunnen Ankara én Den Haag in hun zak steken!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties