Pieter Omtzigt in actie: Nederland stopt betaling aan Syrische politie wegens banden met islamistische extremisten

Pieter Omtzigt in actie: Nederland stopt betaling aan Syrische politie wegens banden met islamistische extremisten

Een paar tweets, een stel Kamervragen, en opeens komt de regering in actie.

Dit is dus waarom wij die de politiek op de voet volgen zo positief zijn over CDA Kamerlid Pieter Omtzigt. Toen hij las op de website van de BBC dat een project dat bedoeld was om de Syrische politie te ondersteunen maar al te vaak uitmondt in steun voor islamistische extremisten greep hij meteen in. Niet alleen het Verenigd Koninkrijk was bij dat project betrokken, maar Nederland ook. En dus wilde hij dat de regering iets deed.

Vervolgens stelde hij samen met partijgenoot Martijn van Helvert vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken over deze materie:

Het gevolg?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de miljoenensteun aan een hulpproject in Syrië voorlopig stilgezet uit vrees dat een deel van het geld bij extremistische strijdgroepen is beland. Het gaat om 12,5 miljoen euro, waarmee onder meer een Syrische politiemacht is opgezet.

De politiemacht die hiermee gesteund werd is natuurlijk niet van Assad, maar van de 'oppositie.' Die oppositie heet "het Vrije Syrische Leger." De politiemacht: de Vrije Syrische Politie. De extremisten van Nour al-Din al-Zinki dwongen agenten van die politiemacht vervolgens om 20 procent van hun salarissen over te maken naar de schatkist van de terreurgroep.

In een andere regio zou Al Nusra (feitelijk gewoon Al Qaeda in Syrië) zelfs agenten hebben uitgekozen. Vervolgens werkten die agenten samen met Sharia-rechtbanken die steniging en executies oplegden als straffen.

Als gevolg hield het VK al op om dit project te steunen. Nu Nederland dus ook. Niet uit zichzelf, maar doordat Pieter Omtzigt en zijn collega de regering op het matje riepen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties