Pijnlijk! Prinsessen Amalia en Alexia vertrekken vanavond pas uit Griekenland

Pijnlijk! Prinsessen Amalia en Alexia vertrekken vanavond pas uit Griekenland

Koning Willem-Alexander Bron: Shutterstock: Door Marcel Alsemgeest

Peter Plasman, die ik nu technisch gezien mijn collega mag noemen, wist de ophef en de onvrede over de vliegvakantie van het koningshuis perfect te verwoorden in bij DDS. In mijn directe omgeving hoorde ik eenzelfde soort geluid: 'de koning zou het goede voorbeeld moeten geven, maar in plaats daarvan laat hij ons stervelingen alleen achter en gaat hij er mooi even van tussen naar een Grieks eiland met code geel!!1' Ophef alom.

En het ís ook allemaal niet handig van hem. En de twee prinsessen nu pas over laten vliegen is natuurlijk alleen maar olie op het vuur. Hij heeft de reactie van het volk echt compleet verkeerd ingeschat, dat erken ik wel. Maar ik moet wel eerlijk toegeven, ik was waarschijnlijk ook op vakantie gegaan als ik in zijn schoenen had gestaan.

Ik snap dat solidariteitsargument ook niet helemaal. 'Mensen in de zorg werken zich momenteel helemaal kapot', ja dat klopt. 'En ouderen hebben het momenteel ook heel erg zwaar', dat klopt ook. 'En de horeca heeft het nu heel moeilijk!' ja, dat is óók zo. Maar waarom moet het koningshuis dan thuisblijven? Is het solidair als ze in hun eigen dikke paleis in quarantaine gaan? Of hadden ze eerst een paar weken moeten meehelpen in de zorg misschien? Hadden ze met ons belastinggeld hun eigen geld moeten strooien om de horeca te redden? Nee toch? Mensen willen volgens mij gewoon het idee hebben dat zij net zo lijden als de rest. Maar waarom zou een fucking koning (met geld als drek (en drek te weinig)) dat zichzelf en z'n gezin aandoen?

En laten we nou niet doen alsof ze het slechte voorbeeld hebben gegeven door op vakantie naar een code geel gebied te gaan. De rest van Nederland moest en zou ook perse op vakantie gaan in juli en augustus toen corona ook nog lang niet weg was. Dat was óók niet echt solidair, laat staan 'het goede voorbeeld geven', ofwel? Het koningshuis zonderde zich daar in Griekenland waarschijnlijk nog af van andere mensen ook. En anders hebben ze daar wel een mannetje voor, dus zo onverantwoord is dat allemaal ook niet.

Verder ben ik het eens met veel kritiek op het koningshuis hoor. Ze krijgen absurd veel geld en hebben wel héél riante regelingen met de overheid. Dat mag van mij echt wel soberder. Maar die regelingen hebben ze nou eenmaal wel en het geld en de privileges die daarbij komen kijken ook. De koning is nou eenmaal niet hetzelfde als een rijke Nederlander en dus gaat 'ie zich ook niet zo gedragen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties