Plasterk wil ineens wettelijk maximum aan formaties

Geen categorieaug 21 2012, 19:00
Als het aan de PvdA ligt, wordt het bij wet verboden dat kabinetsformaties langer duren dan zes weken. Of anders...
Het regent proefballonnetjes, een paar weken voor de verkiezingen. Vandaag is het aan de beurt aan PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk, die de interne lijsttrekkersverkiezingen verloor van Diederik Samsom. Nu probeert hij zich op een aantal eigen punten te profileren, in de hoop dat Samsom straks in het kabinet zit en Plasterk alsnog fractievoorzitter kan worden.
In een interview met HP/De Tijd beweert Plasterk dat Samsom heus nog wel premier kan worden. Premier Roemer vindt hij niets: "Dan mag ik hopen dat het Nederland niet vergaat als Boxmeer, het Brabantse dorp waar Roemer wethouder Financiën werd, waarna het binnen twee jaar de artikel 12-status kreeg, dus feitelijk failliet was."
Maar goed, over het proefballonnetje van vandaag: Plasterk wil dat er een wet komt die regelt dat kabinetsformaties niet langer mogen duren dan, let op, zes weken. Volgens hem zijn lange kabinetsformaties "slecht" voor de "reputatie" van de politiek. Het klinkt als een sympathiek voorstel, maar wat pas echt slecht voor de reputatie van de politiek zou zijn, is de maximale termijn van een formatie wettelijk vastleggen en die vervolgens niet nakomen. Een week na het verstrijken van de maximumtermijn van een kabinetsformatie hoor ik een zekere politicus al schreeuwen: "Over my dead body!"
Wat wil Plasterk eigenlijk? Moeten politieke partijen een boete krijgen als ze er samen niet uitkomen? Moeten er nieuwe verkiezingen komen? Moet de PvdA automatisch aan de macht komen na de termijn van zes weken?
De PvdA'er vindt dat de nationale politiek precies hetzelfde moet doen als de lokale politiek: "De Gemeentewet schrijft voor dat formaties in de lokale politiek zes weken mogen duren en altijd komen partijen er binnen die termijn met elkaar uit. Waarom zouden we voor de landelijke politiek niet een vergelijkbare afspraak maken?" Het klinkt hartstikke sympathiek, maar op lokaal niveau spelen andere zaken een rol dan op landelijk niveau. Op lokaal niveau kom je er nou eenmaal makkelijker uit met elkaar.
Als de PvdA straks aan de onderhandelingstafel zit, weten we allemaal dat de formatie langer dan zes weken gaat duren, omdat de PvdA ervan houdt een coalitieakkoord dicht te metselen. En dan vallen we met z'n allen Plasterk aan, omdat hij tijdens de verkiezingscampagne een maximumtermijn voor kabinetsformaties wilde. Kortom, dit Plasterk-proefballonnetje laten we gewoon voor wat het is, want dit soort flauwekul doet de reputatie van de politiek geen goed.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten