Poetin bezegelt zijn lot

Geen categoriedec 04 2014, 15:00
In een nieuwe toespraak benadrukt Poetin opnieuw dat de Krim bezit van Rusland is én blijft.
President Poetin is een soort Duracellkonijn. Hij kent maar één stand: volstrekt en autistisch keihard doorgaan. Stoppen, afremmen of deëscaleren is er niet bij voor de erfopvolger van Stalin. Olie op het vuur gooien, oorlogsretoriek en manisch doormaaien des te meer. Ondanks dat de Russische economie door al het onnodige gedonder volstrekt op z'n gat ligt, bulldozert Poetin vrolijk door met het beleid dat zijn land aan de rand van de afgrond brengt:

Poetin vergelijkt de Krim met heilige Tempelberg in toespraak

In zijn jaarlijkse toespraak in het parlement heeft de Russische president Vladimir Poetin met ferme taal zijn agressieve buitenlandpolitiek onderstreept. Hij noemde een dergelijk beleid zelfs noodzakelijk. De president zei dat de Krim voor Russen hetzelfde betekent als de Tempelberg voor joden. Met deze woorden heeft de Poetin de bezetting van de het schiereiland in Oekraïne door Rusland opnieuw beargumenteerd. 'De Krim is van heilige betekenis voor Rusland', zei hij. 'Voor nu en voor altijd.'

Volstrekt ongepast, al is het alleen maar omdat het Kremlin zelf nogal een scheve schaats rijdt ten opzichte van Israël. Niet alleen erkent Rusland de terroristische mogendheden die tezamen het bestuur van de Palestijnse gebieden vormen als een zelfstandig land (!), maar ook onderhandelt Poetin rücksichtlos met Iran over het bouwen van kernreactoren. U weet wel: het Iran dat dolgraag Israël van de kaart veegt. Poetin is zo anti-Israël als ze maar komen, maar toch meent hij zichzelf met Joden te moeten meten. Een walgelijke actie.
Daarnaast is het ook gewoon onzin. Vergelijkbaar met de Tempelberg voor de Joden, is Moskou voor de Russen. En dus niet de Krim, want als dat gebied immers zo cultureel belangrijk was geweest, was het nooit officieel overgegaan naar Oekraïne.
Poetin gebruikt dus een hoop ferme taal, maar hij slaat de plank behoorlijk mis. Maar zoals ik als schreef: de economie van zijn land gaat helemaal door het putje, en dat komt voor het grootste gedeelte op zijn conto. En tja, een kat in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen. Stom van hem, want hij blokkeert nu iedere mogelijke 'normale' uitweg uit dit conflict. Het alternatief is dat dit rampzalig gaat uitpakken voor ofwel Rusland, ofwel Poetin. Maar waarschijnlijk voor allebei.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten