Poetin kan niet nog veel langer verstoppertje spelen

Poetin kan niet nog veel langer verstoppertje spelen

Vladimir Poetin - beter bekend als de dictator van Rusland - doet alsof het allemaal wel losloopt met de Russische economie. Ten onrechte.

Zoals wel vaker blaakt president Poetin van het zelfvertrouwen. Dankzij zijn wapenleveranties een vliegtuig vol Nederlanders uit de lucht geschoten? Maakt niet uit, de daders van de aanslag blijven op zijn onverminderde steun rekenen! Poetin is het soort type dat altijd overtuigd is dat hij het beter is en dat hij aan de goede kant van de geschiedenis staat. Zelfs nu als direct gevolg van zijn beleid de Russische economie een zware recessie tegemoet gaat:

De Russische economie loopt dit jaar veertig miljard euro schade op door de sancties van de Europese Unie. Volgend jaar is dat mogelijk zelfs vijftig miljard, zei de Russische onderminister Aleksej Mesjkov van Buitenlandse Zaken zaterdag tegen persbureau Interfax.

Mesjkov baseert zich op cijfers van de Europese Unie zelf. ''Ik heb van onze kant nog geen cijfers gezien, maar die zullen vergelijkbaar zijn''.

Maar het zijn niet alleen de sancties. Het is het opgetelde effect van de Europese sancties gecombineerd met de dalende olieprijs. De Russiche economie is namelijk allesbehalve flexibel en het slagen ervan hangt samen met een hoge olieprijs.

De Russische president Vladimir Poetin zegt zaterdag zich geen zorgen te makenover de gevolgen van de alsmaar dalende olieprijzen voor zijn land. Rusland, voor de helft van zijn inkomsten afhankelijk van ruwe olie, kan daar goed mee omgaan. Dat heeft hij zaterdag gezegd.

''Over het algemeen zijn wij tevreden met de situatie en zien we weinig bijzonderheden. De winter komt eraan en ik weet zeker dat de markt weer in evenwicht komt in het eerste kwartaal of halverwege 2015'', aldus Poetin.

Aha, de markt gaat weer aantrekken! En die kennis heeft Poetin... vanwege wat? Hij is van huis uit een KGB-agent en weet vast heel wat van manipuleren, druk zetten en smerig spel. Maar economie is toch echt niet zijn 'strong suit', dus waar hij die voorspellende blik vandaan haalt is me ook een raadsel.

Nee, zoals ik al eerder schreef heeft Poetin juist wél alle reden om zich zorgen te gaan maken. De Russische economie krijgt nu klap na klap, en vroeg of laat gaat dat de machtsbasis van de Kremlindictator aantasten. Zaak voor Poetin om dus de aansluiting te maken met de 21e eeuw, en alle Middeleeuwse Machelliavelliaanse veroveringstactieken te laten varen. Voordat Rusland eraangaat. En - en dit is misschien een argument dat bij Poetin meer aanslaat - voordat hij er zelf aangaat.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties