Poetin: Rusland zal mogelijk luchtaanvallen uitvoeren tegen ISIS

Geen categoriesep 29 2015, 9:00
De Russische president overweegt om ISIS-doelen aan te vallen in Syrië.
De Russische leider Vladimir Poetin, die volgens critici meer een 'alleenheerser' is dan een president, sluit niet uit dat zijn leger binnenkort zelf in actie komt tegen ISIS. Wel zegt hij dat een dergelijk militair ingrijpen sowieso beperkt blijft tot luchtaanvallen; hij wil geen grondtroepen sturen.
Ook vindt Poetin het (ironisch genoeg) van het grootste belang dat alles volgens het internationale recht gebeurt:
"We denken na over de wijze waarop we het Syrische leger kunnen helpen. Maar als het gaat over grondtroepen, dan kan er geen sprake zijn van een Russische betrokkenheid... We denken daarover na, we sluiten niets uit. Maar als we iets moeten ondernemen, zal dat enkel gebeuren volgens de regels van het internationaal recht."
Hij wil dan ook dat elk militair ingrijpen wordt goedgekeurd door de Verenigde Naties.
Dat laatste doet natuurlijk enigszins humoristisch aan. Poetin vond de opinie van de internationale gemeenschap immers totaal niet relevant toen zijn troepen Georgië binnenvielen, of toen ze voor enorme chaos zorgden in Oost-Oekraïne.
Het moge duidelijk zijn waarom hij nu wél wil dat alles 'legaal' gebeurt: de Syrische president Bashar al-Assad is één van zijn belangrijkste bondgenoten in de regio. Als hij nu akkoord gaat met militaire acties in of boven Syrisch grondgebied zonder dat de VN daar toestemming voor geeft kan Amerika in de toekomst hetzelfde doen... maar zich dan richten op Assad in plaats van op ISIS.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten