Poetin verklaart Turkije de retorische oorlog: 'Regering islamiseert Turkije'

Geen categorienov 27 2015, 17:00
Vladimir Poetin is niet te spreken over het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door het Turkse leger. De afgelopen dagen heeft hij allerlei stringente regels aangekondigd tegen Turkije, waaronder handelsregels. Volgens de Russische president houden Turkse bedrijven zich niet aan de Russische normen. Hoewel hij dat tot nu toe geen enkel probleem vond, vindt hij dat nu wel.
De boodschap moge duidelijk zijn: sol met ons en we slaan terug.
Een andere manier waarop Rusland terugslaat is door Turkije te beschuldigen van het steunen van radicaal-islamitische groeperingen in Syrië. Daar komt bij dat Poetin stelt dat president Erdogan zijn eigen land ook rap islamiseert... en dat dit iets is waar hij zich buitengewoon veel zorgen over maakt:

Russian President Vladimir Putin has said that the current leadership of Turkey purposefully supports the country’s Islamization. “The problem is not in the tragedy we faced yesterday (the Su-24 incident), the problem is much deeper,” the Russian leader told reporters. “We see — and not only we, I assure you that the entire world sees that — that the current leadership of Turkey has been for a number of years pursuing a purposeful policy of support and the Islamization of the country.”

Het moge duidelijk zijn dat veel experts het daar inderdaad over eens zijn (ik ook), maar het is opvallend dat Poetin dit nu pas aankaart. Tot voor kort had hij daar geen enkel probleem mee. Sterker nog, Rusland en Turkije drijven meer handel met elkaar dan ooit tevoren en leken zelfs enige tijd iets van vrienden te worden - wat lastig was in verband met geopolitieke omstandigheden, maar de twee autocraten die deze twee landen leiden leken het toch echt te proberen.
Tegelijkertijd waarschuwt Poetin Russische burgers in Turkije. Volgens hem kunnen ze dat land maar beter verlaten. Hij zegt namelijk dat de kans bestaat dat Turkije en Rusland meer acties tegen elkaar zullen nemen, en dat Russen in Turkije daar het slachtoffer van worden. Daarom is zijn boodschap aan hen: verlaat Turkije nu het nog kan.
Toeristische plaatsen in Turkije zijn daar natuurlijk absoluut niet blij mee. Er zijn hele steden - Antalya bijvoorbeeld - die voor bijna de helft bevolkt worden door relatief rijke Russen. Die mensen stappen nu massaal op het vliegtuig om terug naar huis te gaan. Het gevolg: bijna lege steden en zware economische problemen voor de Turkse middenstand in die plaatsen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten