Poetin wil ook een graantje meepikken in Korea: "Rusland kan helpen met infrastructuur!"

Poetin wil ook een graantje meepikken in Korea: "Rusland kan helpen met infrastructuur!"

Natuurlijk Vladimir.

Vladimir Poetin is er blijkbaar niet al te blij mee dat China en Amerika er samen voor zorgen dat er gewerkt wordt aan een vredesbestand tussen de beide Korea's. De Russische president biedt namelijk opeens aan dat hij ook best heel graag een rol wil spelen in het proces. Iets met infrastructuur en energie ofzo.

Poetin heeft telefonisch overleg gevoerd met Moon en zijn hulp aangeboden als derde partij bij de ontwikkeling van belangrijke projecten op het Koreaans schiereiland. Hij denkt daarbij vooral aan infrastructuur en energievoorziening.

De vraag is nu natuurlijk of met name Amerika en China doet willen en moeten laten gebeuren. Op zich is Rusland helemaal niet benodigd om voor vrede te zorgen. Noord-Korea is een 'bondgenoot' (lees: persoonlijke assistent) van China. De banden van Rusland met de Noord-Koreanen zijn veel minder vergaand... en minder belangrijk.

Tegelijkertijd geldt natuurlijk dat Zuid-Korea al decennialang een goede, trouwe en belangrijkste bondgenoot is van Amerika.

De enige reden om Rusland erbij te betrekken is mogelijk om dat land wat te paaien. Maar of Amerika en met name China dat willen? Die kans lijkt me niet groot. China wil de dienst uitmaken in Korea, in ieder geval zo veel het dat kan. Een derde buitenstaander erbij betrekken maakt de Chinese rol per definitie kleiner. Daar gaat Beijing echt niet voor.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties