riot police combat defense solider

Politie wil recht op demonstreren laten opschorten. Maar Bruls verzet zich: "Dat moeten we niet willen"

Geen categoriejan 25 2021, 19:00
De politie komt met een heel onverstandige oproep aan de burgemeesters om voorlopig geen demonstraties meer toe te staan. Zij vrezen namelijk dat relschoppers de demonstraties kapen en de confrontatie op gaan zoeken met de politie. Natuurlijk is dat inderdaad wanstaltig en vreselijk. Maar het opschorten van een burgerrecht gaat -- zoals Hubert Bruls, voorzitter van Veiligheidsberaad, terecht stelt -- te ver.
Plaatsvervangend politiechef en hoofd operatiën Willem Woelders vraagt namens de politie aan de burgemeesters of ze willen overwegen om demonstraties tijdelijk te verbieden.

"Je kunt demonstraties ook tijdelijk verbieden, zeker als daarvoor een medische noodzaak is. Ik hoop echt dat burgemeesters daar serieus naar willen kijken. Die bijeenkomsten vragen een enorme politie-inzet waardoor we andere dingen niet kunnen doen, zoals het handhaven van de avondklok."

Natuurlijk is het een enorm probleem dat demonstraties worden gekaapt door wanstaltige relschoppers. En het is volstrekt onacceptabel dat de politie vervolgens op moet treden om de boel te de-escaleren.
Maar het verbieden van demonstraties in hun algemeenheid gaat te ver, vinden Hubert Bruls, voorzitter van Veiligheidsberaad, en ministers Ferd Grapperhaus terecht. Want ja, er zijn relschoppers bij, maar er zijn ook wel degelijk vreedzame demonstranten. Zoals Bruls het verwoordt:

"Het is belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt. Echte demonstranten moeten we de ruimte blijven geven. Een demonstratieverbod kan echt niet. Dat moeten we niet willen."

Grapperhaus voegt daar aan toe:

"Wat we zondag en vorige week hebben gezien, heeft niks met een demonstratie te maken."

En ook hij vindt dat er wel degelijk een onderscheid gemaakt moet worden tussen echte demonstranten en rellend tuig, aldus De Volkskrant:

"Het was crimineel gedrag. Politie aanvallen, plunderingen, vernielingen. Dat staat ver van demonstreren af."

Zo is het maar net. En ja, dat is ook waarom het onderscheid wél gemaakt moet worden.
Wees verstandig! We moeten de kalmte bewaren. Grondrechten moeten zonder meer behouden blijven terwijl hooligans die onder het mom van een grondrecht alleen maar herrie schoppen en winkels plunderen tegelijkertijd wél keihard aangepakt moeten kunnen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten