Politiek Den Haag is even racistisch als u

Geen categorieokt 20 2013, 15:15
Dixit Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.
Ombudsman Brenninkmeijer is een tamelijk geweldige man. Meer dan eens gaf hij een dwingende en bureaucratisch opererende overheid ervan langs. Hij vroeg zich af hoe de overheid kon verwachten dat burgers volgens de regeltjes leven, terwijl de overheid er zelf dikwijls de kantjes vanaf loopt. We hebben dus reden om Brenninkmeijer serieus te nemen.
Maar dat is wel lastig als we zijn reactie op de VN-verontwaardiging over Nederlands racisme lezen.

,,Het politieke tij in Nederland is racistisch'', aldus Brenninkmeijer. ,,Dan heb ik het niet over één partij maar over de stemming in Den Haag. Die is tegen buitenlanders.'' Volgens de ombudsman is de racistische houding in Nederland gemeengoed geworden en zijn politieke partijen vaak wars van kritiek daarop. ,,De politiek voelt zich ongenaakbaar. De indruk ontstaat dat de sfeer in Den Haag er een is van 'anything goes'. Kritiek wordt niet aanvaard.''

Politiek Den Haag is tegen buitenlanders? Een te algemene uitspraak die onmiddellijk wordt gelogenstraf, als we kijken naar wat het gros van de fracties over Europa zegt. Hoe meer Europa, hoe beter. Daar hoort ook vrij verkeer van niet-Nederlandse personen, 'buitenlanders', bij. Ik zou de Haagse steun voor bijvoorbeeld de Schengenruimte niet onder een afkeer van buitenlanders willen scharen.
Maar goed, dat is een kleinigheidje. Waarschijnlijk doelt Brenninkmeijer niet op racisme tegenover Europese buitenlanders. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij niet-Westerse allochtonen in gedachten. Politiek Den Haag heeft een racistische houding ten aanzien van niet-Westerse allochtonen. Oh, wacht, ook dat lijkt Brenninkmeijer niet te bedoelen, want:

Het politieke klimaat in Den Haag is racistisch van aard. De regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en een grote anti-discriminatiecampagne beginnen om daar verandering in te brengen. Dat stelde de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zondag in het programma Buitenhof.

Dus politiek Den Haag is racistisch en daarom moeten de mensen die de politici daar hebben neergezet, opgevoed worden. Het lijkt een kronkel, maar er is iets voor te zeggen: als alle autochtonen (want allochtonen discrimineren niet, die zijn juist een lijdend voorwerp dat onze bescherming nodig heeft) straks keurig zijn opgevoed, kiezen ze ook betere volksvertegenwoordigers. We reinigen Den Haag door Nederland te reinigen.
Wel jammer dat Brenninkmeijer dat niet gewoon zei. Dan weten we waar we aan toe zijn. Nu hebben we kostbare tijd verspild die we ook hadden kunnen gebruiken om onszelf te kastijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten