Politieke correctheid slaat volledig door, óók in de stripverhalen en games

Politieke correctheid slaat volledig door, óók in de stripverhalen en games

Een echte verrassing kan het niet zijn, maar de politieke correctheid slaat weer eens door. Stripfiguren en personages in videogames krijgen het zwaar te verduren. Dat meldt het AD.

Wanneer het om heftige stereotypen gaat is er natuurlijk best wat voor te zeggen om een aanpassing te doen. Iedereen kent nog wel de inboorlingen uit Kuifje met dikke rode lippen, een bot door de neus en een wat suffige blik in de ogen. Logisch dat daar ophef over ontstaat. De drijvende kracht achter deze verandering is natuurlijk 'ophef'. Een groep voelt zich beledigd en onderbouwt waarom zij dit zo ervaren, waarop aanpassingen volgen.

Bedrijven op allerlei terreinen slaan hier echter in door. Zij proberen zich in te leven in groepen mensen waar zij zelf van denken dat deze wel eens ophef zouden gaan veroorzaken en zij willen dat voor zijn. Dit leidt echter tot hilarische en beschamende situaties.

Zo werd Speedy Gonzales van de buis gehaald door Cartoon Network want hij zou te stereotyperend zijn. Een racende muis in een land vol luiaards, dat valt vast niet goed. Mexicanen begonnen echter campagnes om Speedy weer óp de buis te krijgen! Ze konden er wel om lachen!

Apu Nahasapeemapetilon, de Indiër uit The Simpsons ligt nu ook onder vuur, want 'te stereotyperend'. Het grappige is echter dat Apu juist staat voor een goed geïntegreerde immigrant die z'n eigen broek op weet te houden en z'n gezin weet te onderhouden met zijn winkeltje waar hij graag en hard voor werkt. Zijn accent, manieren en uiterlijk onderstrepen op geen enkele manier een negatief stereotype. Bedrijven kiezen al snel voor een 'zekere voor het onzekere' -strategie en riskeren daarmee een diversiteitsbeleid op te zetten wat juist zal leiden tot eenheidsworst!

In het geval van videogames slaat men helemaal door. Vooral mannen spelen games en met name vrouwelijke stereotyperende personages zijn onderhevig aan veranderingen, alsof vrouwen het aanstootgevend vinden waar een gamende man naar kijkt...

Het is dus heel goed dat overal wordt aangekaart dat men door begint te schieten en even pas op de plaats moet gaan houden. Hopelijk komt er weer meer discussie over wie iets aanstootgevend vindt en waarom diegene wel of niet een punt heeft, in plaats van uit voorzorg maar alles plat te stampen. Er is dus hoop!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties