PowNed neemt grote gok met downsizen van PowNews

Geen categorieapr 25 2014, 13:31
De roze omroep haalt het grootste deel van diens vlaggenschip terug naar de haven. Een riskante onderneming.
Grote kans dat u het al gehoord heeft: na enkele jaren dagelijkse frivole televisie te hebben gemaakt met het humoristische nieuwsprogramma PowNews, hebben de omroepbazen van de GeenStijl-afsplitsing besloten flink wat zenduren weg te halen bij de onvolprezen koddige nieuwsrubriek. In 2014 zijn er nog dagelijkse roze kwartiertjes; vanaf 2015 wordt het een wekelijkse nieuwsshow.
Ik vraag me af hoe verstandig ze er aan hebben gedaan. Een gevleugelde marketingwijsheid is immers "never change a winning formula." Er is flink wat nieuws gemaakt met het programma, de afgelopen jaren. Er zijn diverse scoops aan het licht gebracht, en PowNews was sowieso het enige nieuwsprogramma dat regelmatig met enige zelfspot voor de dag wist te komen. Ja, ook een hoop onzin over "Marcouch onder de douche," maar onder de streep was PowNews een veel luchtiger programma dan bijvoorbeeld Nieuwsuur of EenVandaag. Het voorzag in een bepaalde vraag.
Gisteravond waren in de uitzending dan ook kritische geluiden te horen van enkele politici die eveneens vraagtekens zetten bij deze zet. "Jullie horen inmiddels bij de inboedel, met al die flauwekul van jullie," aldus SP-leider Roemer. Minister Plasterk voegde daaraantoe: "Ik las in de krant dat er een praatprogramma bij kwam... en die zijn er al heel veel in Nederland." Maar ook vertegenwoordigers van VVD, SGP en GroenLinks spraken uit teleurgesteld te zijn over deze beslissing van het PowNed-bestuur.
Maar los van het feit dat een gereduceerd PowNews een gemis betekent voor de Nederlandse televisie, speelt PowNed hier ook gewoon met vuur. De waarheid is immers dat de roze omroep niet zoveel andere projecten in huis heeft behalve dit vlaggenschip. Natuurlijk, hier en daar kleine succesjes als Echte Jannen op de radio, of de criminelenaanpakrubriek PowLitie.. maar zoals ook hoofdredacteur Dominique Weesie al zegt: naar PowNews gaat 80% van het geld en de energie. Kortom: als je daaraan gaat zitten friemelen, loop je kans de omroep in de kern kapot te maken.
Hoe dan ook: als je je toppaard naar de marges wegpromoveert heb je lef. Ik hoop dat de redactie van PowNed goed heeft nagedacht over de gevolgen van deze beleidsstap. Want alhoewel een rigoureuze stap af en toe verrassend en welkom is, kleven aan dit soort beslissingen ook enorme risico's.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten