Praat jij regelmatig met jezelf? Dit is wat er dan met je gebeurt

Geen categoriedec 03 2015, 9:00
Mensen die regelmatig het gesprek met zichzelf aangaan worden maar al te graag voor niet goed wijs versleten. Maar is die kwalificatie ook terecht? De wetenschap is er duidelijk over..
Praat jij wel eens met jezelf? Geen nood, want je bent bepaald niet de enige die dat doet. Sterker nog: je bevindt je in goed gezelschap want onder andere en niemand minder dan Albert Einstein stond erom bekend zinnetjes zachtjes te herhalen voor zichzelf.
Niet alleen de genieën van de wereld doen het, maar toch zijn veel mensen er bang voor: met jezelf praten staat immers toch vooral bekend als een schizofreen kenmerk. Onterecht, zo blijkt nu uit wetenschappelijk onderzoek. Een conversatie met jezelf kan je op een aantal terreinen juist enorm helpen.
Praten met jezelf laat je brein efficiënter werken
Wat je doet terwijl je met jezelf praat, is het oefenen van denkprocessen en het structureren van argumenten en van je logica. Het is het mentale equivalent van hardlopen op de lopende band: het is het nabootsen van een situatie waar je je moet inspannen, maar het geeft voor je brein wel écht oefening.
Praten met jezelf geeft je duidelijkere doelen, en laat ze je ook bereiken
Wetenschappers hebben dit getest in een supermarkt. Mensen kregen een voorwerp, en moesten dat dan gaan zoeken tussen de schappen. De proefpersonen waren in twee groepen verdeeld: eentje moest hun voorwerp gaan zoeken in stilte, de andere moest de naam van het artikel hardop tegen zichzelf blijven mompelen. En wat bleek? Die laatste groep had het gezochte voorwerp veel sneller in handen dan de eerste groep. De reden is eenvoudig: door dingen hardop te noemen, dwing je jezelf om te focussen waardoor je minder snel afgeleid wordt en doelgerichter aan de slag gaat.
Praten met jezelf laat je dingen beter onthouden
Door dingen hardop te zeggen, activeer je meer delen van je hersenen dan wanneer je iets 'gewoon' probeert op te slaan in je hersenen. Je zal het geluid van de dingen die je zegt horen, en daarmee activeer je ook weer emoties. Al met al maken zaken zo een diepere indruk op je.
Praten met jezelf is de meeste effectieve, goedkope manier die er is om jezelf te motiveren
Door jezelf op te peppen met je eigen peptalk kan je eenvoudig je bakens verzetten als dat nodig is. Er is wel één maar: dan moet je wel de tweede persoon gebruiken. Spreek jezelf dus aan alsof je een ander persoon bent. Door dat te doen ben je in staat zaken vanuit een ander te bekijken en dus een breder perspectief aan te nemen.
Al met al kan het je dus enorm helpen om zo nu en dan een praatje te maken met jezelf. Het is niet voor niets één van de manieren waarop kinderen leren: het is namelijk eenvoudig maar wel zéér effectief. Je hoeft je dus niet gek of dom te voelen de volgende keer dat je weer eens hunkert naar een goed gesprek met jezelf: doe het! Je zal er namelijk meer baat bij hebben dan je aanvankelijk misschien denkt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten