President Hoge Raad: 'Weg met schikkingen!'

Geen categorieokt 26 2014, 20:00
Alles moet in de openbaarheid komen.
De scheidend president van de Hoge Raad, Geert Corstens, vindt het belachelijk dat er steeds vaker geschikt wordt in zware strafzaken. Daar moet wat hem betreft per direct verandering in komen:

De scheidend president van de Hoge Raad, Geert Corstens, vindt dat er grenzen moeten worden gesteld aan het aantal strafzaken waarbij wordt geschikt. Bij zware delicten zou de rechter altijd de bewijzen moeten toetsen, zei hij in het tv-programma Buitenhof. Het OM schikt strafzaken steeds vaker met een geldboete om een langslepende rechtszaak te voorkomen. Volgens Corstens worden zo steeds meer zaken weggehouden bij de rechter en dus ook uit de openbaarheid.

Er zijn drie belangrijke redenen om tegen schikkingen te zin in dit soort zaken. Ten eerste is het een manier voor de verdachte om een échte straf te voorkomen terwijl hij die eigenlijk wel zou moeten krijgen. Het recht is daar niet mee gediend. Dergelijke zaken ondermijnen het vertrouwen in ons systeem zelfs; waarom komen dat soort types/bedrijven er steeds met een (hoge, maar toch) geldboete vanaf, terwijl 'kleine vissen' wel keihard worden aangepakt?
Daar komt bij dat één van de belangrijkste fundamenten van de rechtsstaat is dat de staat de schuld van verdachten bewijst. Dat kan alleen door daadwerkelijk naar de rechter te stappen en te wachten op zijn vonnis. Als het OM betwijfelt dat het genoeg materiaal heeft om mee te werken is dat het probleem van de aanklager, niet van de verdachte.
Tenslotte worden er nu grote zaken geschikt - zie de Libor-affaire waar de Rabobank bij betrokken is - waardoor bedrijven zich publiekelijk niet hoeven te verantwoorden voor hun wangedrag. De burger heeft dan vaak geen idee wat er nou precies gebeurd is en want, in dit geval de Rabobank, nou eigenlijk heeft gedaan (en wat hem dat gekost heeft). Als je dit soort zaken voorlegt aan de rechter zal er meer media-aandacht naar uitgaan en is er meer transparantie. Daar is de rechtsstaat niet alleen mee gediend, maar de vrije markt ook. 
Corstens heeft dus gelijk. Er moet minder worden geschikt. Laat verdachten van zware misdrijven zich maar voor de rechter verantwoorden. Zo is het systeem immers ook bedoeld.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten