Proces tegen Julian Assange gestart! 'Mijn uitlevering zou een doodsvonnis betekenen!'

Proces tegen Julian Assange gestart! 'Mijn uitlevering zou een doodsvonnis betekenen!'

Demonstranten die voor de vrijheid van Assange zijn. Bron: Shutterstock: Door Alexandros Michailidis

Nu bijna een jaar na zijn arrestatie begint dan eindelijk het proces tegen de WikiLeaks baas Julian Assange. Critici van Assange zien dat als de perfecte gelegenheid voor gerechtigheid, Assange zou namelijk staatsgeheimen - en daarmee mensen - in gevaar hebben gebracht. Ook de typische verwijten dat Assange een Kremlinpion zou zijn, komt regelmatig voorbij. Ondertussen vrezen genoeg mensen voor de inperking van journalistieke vrijheden, mocht Assange worden bestraft.

Rechts- en linksom geniet Assange veel steun, ook in Nederland kan hij rekenen op flink wat steun.

?ref_src=twsrc%5Etfw

?ref_src=twsrc%5Etfw

De Amerikanen hopen gretig op een uitlevering van Assange, ze proberen Assange nu al bijna een decennium lang op te pakken. De Amerikanen zijn niet blij dat Assange flink wat staatsgeheimen van de VS heeft uitgelekt, ook zijn ze niet blij aan de manier hoe hij mogelijk aan de gelekte documenten komt. Alle klokkenluiders waar Assange mee heeft gewerkt zijn al van hun bed gelicht of worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Als de rechter oordeelt dat een uitlevering aan de Amerikanen nodig is, vrezen veel pro-Assange critici dat dit een doodsvonnis zal zijn. In Amerika zullen ze Assange hard aanpakken naar alle verwachting.

?ref_src=twsrc%5Etfw

Is deze kwestie inderdaad zo belangrijk voor de toekomst van onafhankelijke en objectieve journalistiek of wordt Assange toch onterecht heilig verklaard? De meningen zijn hierover sterk verdeeld.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Wikileaks Rechtszaak Assange

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties