Prominente Afrikaanse kardinaal: 'Het westen pleegt zelfmoord door zijn christelijke wortels te vergeten'

Prominente Afrikaanse kardinaal: 'Het westen pleegt zelfmoord door zijn christelijke wortels te vergeten'

Want, zegt kardinaal Robert Sarah, "een boom zonder wortels is tot sterven veroordeeld."

De prominente Afrikaanse kardinaal Robert Sarah was begin februari in België. Aldaar had hij enkele duidelijke en harde woorden voor de leiders van Europese landen én voor andere kardinalen en bisschoppen die in zijn ogen het katholieke geloof verdraaien (om zo min mogelijk mensen te 'beledigen').

"Het Westen verliest zijn ziel niet alleen, het is zelfmoord aan het plegen. Want een boom zonder wortels is tot sterven veroordeeld," aldus de kardinaal. "Ik denk niet dat het Westen afstand kan nemen van zijn wortels, die zijn cultuur en waarden vorm hebben gegeven."

Volgens Sarah zijn de tekenen van die zelfmoord overal zichtbaar. "Er gebeuren vreselijke dingen in het Westen," zei de kardinaal. "Ik denk dat een parlement dat de dood goedkeurt van een onschuldig kind een serieus misdrijf tegen de mens begaat. Als abortus opgelegd wordt, zeker in ontwikkelingslanden -- waar ze te horen krijgen dat als ze er niet mee akkoord gaan ze geen hulp meer ontvangen -- is geweld."

De reden dat het Westen zich zo gedraagt is volgens Sarah duidelijk. "Op het moment dat men God verlaat, verlaat men de mensheid; men heeft dan niet langer een duidelijk beeld van de mens. Er is een antropologische crisis gaande in het Westen. Dit zorgt ervoor dat mensen als objecten behandeld worden."

Hoewel politieke leiders een grote rol spelen in deze ontwikkeling zijn zij niet de enigen die schuld hebben. De kardinaal wijst namelijk ook naar andere katholieke leiders. Volgens hem verdraaien die het christelijke geloof zo zeer dat er niets meer van overblijft.

"Hooggeplaatste prelaten, met name van rijke landen, proberen de christelijke moraal te veranderen inzake respect voor het leven van geboorte tot natuurlijke dood, het probleem van de gescheiden en civil opnieuw getrouwden, en andere problematische situaties," aldus de kardinaal. "Dit grote schisma werd zichtbaar toen sommige kerkvoogden of katholieke intellectuelen abortus en euthanasie een groen licht gaven in hun schrijfsels. Vanaf het moment dat katholieken de leer van Jezus en het Leergezag van de Kerk achter zich laten dragen ze bij aan de vernietiging van het huwelijk en de familie. De hele menselijke familie wordt nu gebroken door dit verraad van de priesters."

Kardinaal Sarah wordt "de vaandeldrager van katholieke orthodoxie" genoemd. In 1979 werd hij de jongste bisschop ter wereld toen Paus Johannes Paulus II hem die functie gaf. Sarah was toen slechts 34 jaar oud. Tegenwoordig wordt hij gezien als één van de belangrijkste kardinalen van de kerk en zelfs als mogelijke opvolger van de huidige paus, Franciscus.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties