Puike column Paul Brill over Moslimbroeders Egypte

Geen categoriejul 06 2013, 19:00
Hand overspeeld.
Een puik stuk van Paul Brill over de Egyptische Moslimbroeders:

De kapitale fout die de afgezette president Morsi en zijn Moslimbroeders hebben gemaakt, is dat zij hun verkiezingszege hebben opgevat als een mandaat om de Egyptische maatschappij op islamistische leest te schoeien. Of misschien moeten we niet spreken van een fout, maar zit het domweg in de aard van het beestje: de meeste islamisten zien de democratie niet als een waarde op zich, maar als een instrument dat slechts een tijdelijk doel dient.

En:

Bij alle onzekerheid over het verdere verloop van deze revolutie staat één ding wel vast: Egypte zal nog een lange periode van instabiliteit doormaken. Niets wijst erop dat bij de Moslimbroeders het besef doordringt dat ze hun hand hebben overspeeld en dat ze zich beter kunnen spiegelen aan de gematigder koers van hun geestverwanten in Tunesië.

Nee, dat beseffen ze absoluut niet. Morsi maakt dezelfde fout die Erdogan ook heeft gemaakt: hij denkt dat, als je de verkiezingen wint, je kunt doen en laten wat je wilt. Ja, ook als dat betekent dat je minderheden onderdrukt.
Zo werkt het niet. Of beter gezegd: zo hoort het niet te werken. De democratische rechtsstaat houdt in dat iedereen te maken heeft met checks and balances en dat iedereen onvervreembare rechten heeft.
Kan dat op dit moment al in het Midden-Oosten, zo'n soort democratie creëren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten