PvdA blijft maar dalen

Geen categorieokt 02 2011, 12:45
Kent u dat mopje van de partijleider die zijn conclusies trok? Exact, hij trok ze helemaal niet. Maak kennis met Job Cohen, de man die erin slaagt zijn partij de afgrond in te jagen ondanks dat hij zich geen betere tegenstander had kunnen wensen dan het huidige kabinet in moeilijke financiële tijden.
Alle PvdA-gezinde belangengroepen zijn boos: studenten willen meer bier voor hun stufi, de kunstensector staat trillend van woede zijn hoofd tegen een muurtje te beuken na de ongelukkige brief van Halbe Zijlstra waarin hij suggereerde dat cultuursubsidie aangewend moet worden om de gigantische ontslagronde te kunnen betalen. Werkweigeraars zijn verbolgen dat ze van Paul de Krom aan het werk moeten (the horror). De grachtengordelbewoners zijn furieus omdat Wilders zo lelijk doet tegen hun schoonmaakster.
En wat doet Job Cohen? Welja, ik kan het ook niet helemaal duiden, maar het lijkt erop dat hij vrijwillig wekelijks een zeteltje naar een willekeurige populistische partij brengt. Leiderschap en luisteren naar het volk, Job is er te groot voor. Natuurlijk, er zijn genoeg argumenten voor het falen aan te dragen die buiten Cohens schuld liggen. Zijn arbeiders-achterban wordt uitstekend ingepalmd door Emile Roemer, het van oudsher sociaal-democratische thema integratie is door iedereen na Drees uitgeleverd aan de populisten en de maatschappelijke betrokkenheid van het elitaire deel van zijn achterban houdt op als de buren de andere kant op kijken.
Dat neemt niet weg dat er een zeer bijzondere ontwikkeling gaande is in sociaal-democratisch Nederland. De partij is sinds de afgelopen verkiezingen al 14 zetels kwijt geraakt en staat in de peiling van Maurice de Hond van vandaag op 16, één minder dan vorige week. Dat is bovendien slechts één meer dan de all time low die de partij in de nadagen van Wouter Bos als partijleider had. En het is een minimale virtuele voorsprong op... Juist, het CDA.
En dat is opmerkelijk. Het CDA moet zich meer verantwoorden voor de neerwaartse spiraal dan de PvdA, terwijl de laatste partij sinds eind 2003, toen ze op 55 zetels stond in de peilingen (weet u het nog), 39 zetels heeft zien verdampen. Het CDA heeft in de afgelopen twintig jaar niet meer zo hoog gestaan. Zowel 2003 als 2006 was, gezien de positie van het CDA in het land, een absurd succesvol verkiezingsjaar. Het is gek om te constateren dat de christen-democraten desalniettemin constant bezig zijn met herbezinnen op het succes van de eigen koers. De PvdA komt ermee weg dat het simpelweg niet profiteert van welke nieuwe weg dan ook. Het allochtonen-geknuffel heeft in de ruggengraat van de partij echt zijn langste tijd gehad, en toch lijkt de Nederlandse bevolking meer dan schoon genoeg van de 'Partij voor de Allochtonen' te hebben.
In de peiling van Maurice de Hond plussen deze week de PVV, D66 en de SP een zeteltje. Naast de PvdA verliezen ook de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren een zetel. Zowel Dierenpoes als CU is hiermee terug op het aantal zetels dat het al in de Kamer heeft (2 en 5).
Afijn, de gehele peiling met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: VVD 32 (-), PVV 27 (+1), SP 25 (+1), PvdA 16 (-1), D66 18 (+1), CDA 15 (-), GroenLinks 7 (-), ChristenUnie 5 (-1), SGP 2 (-), PvdD 2 (-1), Bejaarden 1 (-)
Voetnoot: heeft u zich al geabonneerd op de Dagelijkse Nieuwsbrief? Niet alleen ontvangt u dagelijks rond het middaguur de laatste kopij van Dagelijkse Standaard in uw inbox, daarnaast helpt u de site draaiende te houden. Onze redacteurs moeten ook soms eten, ziet u.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten