PvdA-burgemeesters vrezen het wegstromen van macht en invloed en roepen de partij op tot regeringsdeelname

PvdA-burgemeesters vrezen het wegstromen van macht en invloed en roepen de partij op tot regeringsdeelname

Op het meerdaagse jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zo beetje het 'kartelfeestje' van de Nederlandse lokale politiek, kwamen weer heel veel burgemeesters en wethouders samen dit weekend. Aangezien de PvdA een machtsbolwerk heeft binnen de lokale politiek, kwamen ook veel PvdA'ers elkaar tegen. Aangezien het hoofdonderwerp in de gangen de 'formatie' is, wordt er ook veel gepraat over de laatste mogelijkheid voor een meerderheidscoalitie: de PvdA. De sociaal-democraten moeten volgens de wethouders en burgemeesters meedoen in de formatie.

De PvdA is altijd één van de machtigste partijen geweest met een dikke vinger in de pap als het gaat om elke vorm van politiek in elke bestuurslaag. Dat de PvdA drastisch gedecimeerd is, dringt blijkbaar niet zo goed door bij de PvdA-burgemeesters en wethouders. De nare realiteit komt vaak door de menselijke fase van 'ontkenning'. Dat lijkt nu aan de hand te zijn, want iedereen ziet dat het een hele domme zet zou zijn als de PvdA zou meedoen. Dat deert de PvdA-wethouder van Lelystad, Jop Fackeldey, niet:

Dat snap ik en dat argument werd in de wandelgangen in Goes natuurlijk genoemd. Maar wij zijn lokale bestuurders. Wij weten uit ervaring dat als je meedoet, je meer te vertellen hebt.

Deze wethouder wil zelfs GroenLinks en SP erbij halen, want anders zou het niet links genoeg zijn. Allemaal heel leuk en aardig dat wensdenken, maar een kind van vier jaar oud zou nog zien dat het politiek gezien onmogelijk is. Daarnaast, al zou het mogelijk zijn, er is een reden dat de PvdA een historisch laag aantal zetels heeft bemachtigd de laatste verkiezingen. Bezinning en bezieling, zoals Asscher het graag wil, is de beste oplossing voor de PvdA.

Laat het moment niet komen dat de PvdA ooit weer aan de macht komt, maar macht en invloed als argument gebruiken om maar te kunnen deelnemen aan een regering is typisch 'karteldenken'. Burgemeester Jan Nieuwenburg uit Hoorn vindt dat 'rechts' niet de economische credits moet gaan grijpen en daarom de PvdA moet deelnemen aan de regering. Ja, dat gaat vast goed gekomen met allemaal partijen met rechts-economische standpunten als kern. Veel succes in dromenland.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties