PvdA senator: 'We stemmen tegen burgermeestersvoorstel'

Geen categoriemei 25 2014, 20:29
De sociaaldemocraten steken D66 én de VVD in hun rug.
De PvdA speelt zoals gebruikelijk hard spel. Toen de VVD in zee besloot te gaan met de sociaaldemocraten waarschuwde ik al dat dit een fout was, niet alleen uit ideologisch oogpunt, maar ook vanwege praktische overwegingen
Ze hebben er namelijk een handje van om allerlei afspraken te maken met coalitiepartners, maar om die afspraken vervolgens terzijde te schuiven als ze er toch niet al te blij mee zijn. Het gevolg is dan ook steevast dat alleen PvdA-ideeën worden uitgevoerd. De andere coalitiegenoten bliijven steevast achter met lege handen.
De VVD heeft die les onderhand wel een beetje geleerd, maar D66 blijkbaar nog niet. En daar worden ze nu keihard voor afgestraft:

De PvdA vreest dat burgemeesters in de toekomst direct door de burger gekozen kunnen worden. Senatoren van de PvdA overwegen daarom om zich tegen een afspraak in het regeerakkoord te keren die de weg hiervoor vrij zal maken. 

D66-Kamerlid Schouw is namelijk met een initiatiefwet gekomen waardoor de manier waarop een burgemeester wordt benoemd uit de grondwet wordt gehaald. Hoewel de benoemingsprocedure voorlopig nog hetzelfde zou blijven, zou de regeling het in de toekomst makkelijker maken om die te veranderen.
Eerder spraken zowel de VVD als de PvdA af dat ze dit voorstel zouden steunen. Dit natuurlijk om D66 binnenboord te houden en de coalitie niet ten val te laten brengen.
Jammer genoeg voor Schouw en Pechtold werpt de PvdA ineens het hoofd in de nek op het moment dat het er daadwerkelijk op aan komt. Senator Klaas de Jong en zijn kornuiten zijn namelijk doodsbang dat de (grond-)wetswijzing uiteindelijk resulteert in gekozen burgemeesters. Als sociaaldemocraat moet je dat niet willen.
Waarom niet, vraagt u? Oh, heel simpel: benoemde burgermeesterschappen zijn een fantastische baanetjesmachine voor de PvdA. Het ene na het andere sociaaldemocratische Kamerlid (dan wel minister) krijgt na zijn of haar landelijke carriere een mooie positie aangeboden als burgemeester. Dit omdat het allemaal ons-kent-ons en ons-benoemt-ons is.
Als dat verandert gaat de PvdA vrijwel zeker erg veel burgemeesterschappen verliezen. En daar moet die partij niet aan denken; één van de redenen dat getalenteerde politici zich bij die partij aansluiten is immers omdat ze op zo'n baantje azen. Neem ze dat af en de partij kan opeens in elkaar storten.
Het trieste hiervan is niet dat de PvdA zo in elkaar zit, maar dat D66 (en de VVD!) er wéér zijn ingetrapt. Hoe blind en naïef moet je zijn om sociaaldemocraten nog op hun woord te geloven? Ze zijn niet te vertrouwen. Punt. Alleen een volidioot neemt ze nog serieus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten