PvdA, VVD onderschatten rol Eerste Kamer

Geen categorieapr 06 2013, 12:00
Nee?!
Uit een peiling onder leden van de Senaat blijkt dat men vindt dat VVD en PvdA de rol van de Eerste Kamer schromelijk hebben onderschat tijdens de formatie:

Niet alleen leden van de oppositie onderschrijven die stelling, ook senatoren van VVD en PvdA zeggen dat de minderheid van hun partijen in de Eerste Kamer is miskend. Het kabinet komt acht zetels tekort in de senaat. Na de verkiezingen werd senaatsvoorzitter Fred de Graaf (VVD) door verkenner Henk Kamp gevraagd of die minderheid een probleem zou worden. “Ik heb toen gezegd dat dat geen probleem is: wij toetsen wetgeving zuiver op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid”, aldus De Graaf. Hij onderschrijft die stelling nog steeds.

Maar... nou ja, eigenlijk klopt die conclusie natuurlijk van geen kant. D66-senator Hans Engels:

“Als in een formatieproces de misvatting dat de Eerste Kamer alleen juridisch toetst de boventoon voert, kun je ongelukken verwachten. Boodschappen van Kamervoorzitters bevatten het gewenste beeld, maar niet de politieke werkelijkheid.”

Wat hij daarmee bedoelt is: de politiek draait om macht, macht en... macht. Rutte en Samsom waren dat even vergeten, en zitten daardoor opgescheept met een instabiel kabinet dat ieder moment kan vallen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten