PvdA: Wel windmolens, maar geen gasboringen op zee

Geen categoriejul 10 2013, 12:45
Wat de PvdA betreft mag de halve Noordzee vol windmolens worden gebouwd, maar een gasboorplatform uit de kust van Schiermonnikoog gaat te ver. Dat zou de natuur en het toerisme schaden.
Burgemeester Sjon Stellinga (PvdA) ziet het allemaal niet zitten: energiebedrijf GDF Suez wil op 7 kilometer ten noorden van zijn eiland proefboringen doen naar aardgas. Dat bederft het uitzicht! "Je hebt bijna het gevoel dat je er naartoe kunt zwemmen," zei hij gisteren tegen de NOS. 'Bijna.'
Directeur Arjan Berkuysen van de Waddenvereniging beklaagde zich ook tegenover de staatsomroep: "Er moet worden afgefakkeld, dat betekent dat er voortdurend een enorme vlam te zien is." Een enorme vlam, op 7 kilometer afstand?
Goed nieuws voor meneer Berkuysen, want de proefboringen zullen niet meer dan vier maanden in beslag nemen. Die enorme vlam dooft dus snel. En mocht het Franse bedrijf gas vinden, dan moeten de strandgangers een flink eind verder zwemmen, want een productieplatform kan bijna 19 kilometer uit de kust worden geplaatst. Dan is het van het strand niet meer eens te zien.
Het is waarschijnlijk dat GDF Suez zal worden gedwongen zo ver uit de kust te boren. De proefboringen hebben namelijk plaats in beschermd gebied. Ook is er nog de mogelijkheid een transportkabel op de zeebodem aan te leggen die leidt naar een bestaand platform uit de kust van Ameland. Of GDF Suez dat praktisch vindt, is een tweede, maar de kans dat het uitzicht van burgemeester Stellinga permanent wordt verdorven, lijkt dus klein.
Laat de PvdA'er dan ook niet doen alsof het hem werkelijk om het uitzicht gaat. Als burgers immers soortgelijke klachten over windmolenparken op zee uiten, wijven de sociaal-democraten die weg. In het belang van een betere wereld moeten de mensen daar maar mee leven. Waar het de partij om te doen is, is olie- en gaswinning weren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten