PvdA'ers lopen de deur plat bij talkshows

Geen categoriejan 16 2014, 15:15
Opnieuw keihard bewijs dat de media links zijn.
Dat de media bevooroordeeld zijn en links van het midden opereren, is al heel vaak beschreven in de afgelopen jaren, wat zeg ik, decennia. En wie De Dagelijkse Standaard de afgelopen jaren heeft gevolgd, heeft met eigen ogen kunnen zien hoe de media te werk gaan. Journalisten leven in een andere wereld, een wereld waarin het heel gewoon is om D66 of PvdA te stemmen. Dat zie je terug in de nieuwsselectie, in de invulling van onderwerpen en in de selectieve verontwaardiging. En ja, ook in de keuze van studiogasten.
Thomas Boeschoten heeft een zeer interessante analyse gemaakt van de talkshowgasten tussen 1999 en 2013, waarbij hij heeft gekeken naar het partijlidmaatschap van de gasten. Wat blijkt? Het resultaat is niet bepaald verrassend. Ik citeer uit de analyse van Boeschoten: "Nederlandse talkshows bieden veel vaker een podium aan PvdA’ers dan leden van andere partijen, ongeveer twee keer zoveel als VVD en CDA." Kijk maar naar de statistiek in dit plaatje.

Leden van de PvdA schoven vaker aan in talkshows (782 keer) dan alle leden van de VVD (395) en het CDA (341) samen. Van andere partijen kwam het aantal keer dat een lid aanschoof in een praatprogramma niet boven de 150. Met name Felix Rottenberg (105), Wouter Bos (54), Job Cohen (53), Ronald Plasterk (52) en Maarten van Rossem (49) droegen bij aan de dominantie van de PvdA.

Vooral bij De Wereld Draait Door zitten immens veel PvdA'ers (50 procent). Nieuws is het niet, maar het is goed dat er weer een uitgebreide analyse is die bewijst wat door critici al jaren wordt beweerd: de media zijn verschrikkelijk links. Overigens gaat de analyse van Boeschoten alleen maar over een handvol talkshows. Kun je nagaan als al die andere programma's van de NPO (ik noem een Nieuwsuur, een NOS Journaal, etc) eens grondig worden onderzocht op hun linkse bevooroordeeldheid. Of kranten als de Volkskrant, Trouw en NRC.
Hoewel, is het echt nodig dat er nog meer onderzoeken komen? Wie kritisch kijkt, kan zelf ook wel zien dat er bijna geen rechtse media zijn in Nederland, op De Telegraaf, Elsevier en DDS na. That's it. De linkse media doen toch niets met de kritiek die zij krijgen naar aanleiding van onderzoeken als die van Boeschoten. Ze wuiven de kritiek weg onder het mom dat PvdA'ers gewoon makkelijker ja zeggen op verzoeken van redacties om langs te komen. Hilarisch.
Zelfkritiek is nog altijd ver te zoeken bij de journalistieke beroepsgroep. De media blijven ook in de toekomst stug doorgaan met het promoten van de agenda van de PvdA. U bent gewaarschuwd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten