Raad voor de Journalistiek maakt zich weer belachelijk

Geen categoriemei 01 2012, 18:00
Brinkman wint van Elsevier.
De klacht van de verontwaardigde Brinkman over een artikel in Elsevier is gehonoreerd door de Raad voor de Journalistiek. Brinkman had over René Boender, die de Arondéuslezing zou houden, getwitterd dat het belachelijk is dat die voor een half uurtje €6500,- euro wilde vangen. Daarop heeft Boender naar eigen zeggen bedreigende telefoontjes ontvangen.

Omdat Brinkman geen afstand heeft genomen van de dreigementen, schrijft Elsevier 'dat Brinkman het helemaal niet erg lijkt te vinden dat het zo is gegaan'. 'Blijkbaar vindt hij zo'n Twitter-knokploegje stiekem wel handig om z'n politieke doelen te bereiken.’

En dat mag je niet schrijven, volgens de Raad voor de Journalistiek.

Elsevier had volgens de Raad voorafgaande aan het schrijven van het commentaar eerst Brinkman zijn mening over dit beeld moeten vragen. Door dit niet te doen, heeft Elsevier ‘de grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is’.

Natuurlijk, het was allerminst netjes van Elsevier om zo over Brinkman te schrijven. Maar de Raad verwacht een journalistieke neutraliteit die niet meer van deze tijd is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten