Rajoy kondigt stimuleringspakket Spaanse economie aan

Geen categoriejun 03 2014, 14:00
De belastingen gaan omlaag, maar Spanje maakt nog geen vaart met structurele hervormingen van de economie.
Spanje trekt ruim 6 miljard euro uit om de economie te stimuleren, maar verlaagt ook de vennootschapsbelasting, van 30 naar 25 procent. Dat kondigde premier Mariano Rajoy afgelopen zaterdag aan.
Het stimuleringspakket bestaat uit kredieten voor het midden- en kleinbedrijf en investeringen in onderzoek in onder meer de energiesector en het transport. Bijna de helft van het geld moet van de private sector komen. Hoe dat precies gaat werken, is nog onduidelijk. Wel zei Rajoy dat de extra uitgaven niet tot een verhoging van het begrotingstekort zullen leiden.
Dat tekort komt dit jaar naar verwachting uit op 5,5 procent van het bruto binnenlands product. De staatsschuld is de afgelopen jaren enorm opgelopen en zal tegen het einde van het jaar bijna evenveel waard zijn als alles wat de Spanjaarden met elkaar in een jaar verdienen.
Dat zijn niet bepaald gunstige omstandigheden voor belastingverlaging, maar blijkbaar ziet de rechtse regering van Rajoy in dat alleen lastenverlichting de economie uit het slop kan trekken. "We willen dat families meer geld in handen hebben, de consumptie aanjagen, de concurrentiekracht van onze economie verbeteren, meer sparen en bijdragen aan het creëren van banen," zei de premier.
Rond deze tijd vorig jaar was Rajoy nog optimistischer. "We zijn de goede weg ingeslagen en staan aan het begin van een trend die ons, met enige moeite, in staat zal stellen om weer banen te scheppen," zei hij destijds.
Van dat laatste is nog weinig terechtgekomen. Van elke tien Spanjaarden zitten er vier zonder werk. De jeugdwerkloosheid ligt zelfs op 50 procent.
Eerder dit jaar verlaagde de regering ook al de sociale lasten voor bedrijven om de werkgelegenheid te stimuleren, maar Spanje kampt nog altijd met structurele tekortkomingen.
Sinds het begin van de eurocrisis vijf jaar geleden heeft het land wel enige vooruitgang geboekt. De socialisten verloren de verkiezingen en onder leiding van de rechtse volkspartij van Rajoy is de industriële productie aangetrokken en zijn zowel de arbeidskosten als het handelstekort van Spanje gedaald.
Tal van sectoren gaan echter nog altijd gebukt onder buitensporige regelgeving. De Europese Commissie maant Spanje deze week nog om regels te schrappen die ooit bedoeld waren om bepaalde beroepen te beschermen, maar nu vooral voorkomen dat de werkloosheid slinkt. Ook is het nog altijd duur werknemers te ontslaan en ontbeert het veel Spanjaarden aan de vaardigheden die nodig zijn om in een veranderende arbeidsmarkt aan de slag te komen. Vooral voormalige werknemers in de bouw en het vastgoed weten geen nieuwe baan te vinden terwijl vooral de dienstensector grondig moeten worden geliberaliseerd, wil Spanje meer werkgelegenheid creëren. De nodige hervormingsagenda die dat zou kunnen bewerkstelligen, laat helaas nog op zich wachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten