LIVEBLOG Ramp in Alphen aan den Rijn: hijskranen vallen met brug en al bovenop blok huizen

LIVEBLOG Ramp in Alphen aan den Rijn: hijskranen vallen met brug en al bovenop blok huizen

De Zuid-Hollandse plaats wordt opgeschrikt door een ramp in de verbouwing van de Julianabrug.

Enkele jaren na de verschrikkelijke schietpartij in een winkelcentrum is Alphen aan den Rijn vanmiddag opnieuw het middelpunt geworden van een verschrikkelijke ramp. Bij werkzaamheden aan de daar gelegen Julianabrug zijn twee hijskranen bovenop een rij huizen gevallen. Eén kraan tilde vlak voor het fatale moment een brugdeel. Deze werd vermoedelijk te zwaar, waarna de machine het evenwicht in de lucht verloor en omverkukelde. In de val bovenop de huizen werd een tweede hijskraan meegesleurd.

De amateurbeelden van het verschrikkelijke moment liegen er niet om:

[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/08/a1daa7114c124abd015323e4a22f17a4.mp4"][/video]
.

RTL Nieuws rapporteert:

Twee bouwkranen en een brugdeel in Alphen aan den Rijn zijn omgevallen. Ze stortten op huizen die bewoond zijn. De hulpdiensten zijn massaal opgeroepen. Er zijn zeker twintig mensen gewond geraakt.

Een ooggetuige vertelt: "Ik heb het zien gebeuren, ik zie de kranen nog omvallen in slowmotion. Daar moeten doden zijn gevallen, dat kan niet anders."

Update 20:32: Waarschijnlijk zijn er geen levende mensen meer onder het puin. Wellicht nog wel dode mensen, maar die worden niet opgepikt door de honden van puindoorzoekingsdienst USAR die al sinds het einde van de middag actief is in Alphen aan den Rijn.

Update 20:20: De politie heeft een man levend onder het puin vandaan gehaald. De hond die nog onder het gruis lag, heeft het niet gered.

Of er nog andere mensen onder de brokstukken van de ingestorte huizen en winkels liggen, is niet duidelijk.

Update 20:15: Een Noord-Hollandse Kraandeskundige kraakt de constructie van de twee kranen en de drijvende platte boten:

,,Ik ken niet alle details, maar hijsen met twee kranen is één van de moeilijkste hijsen die er is. Op twee pontons wordt de moeilijkheidsgraad nog eens vertienvoudigd.’’

Lees de rest bij het Leidsch Dagblad.

Update 19:33: De persconferntie van de gemeente Alphen aan den Rijn is voorbij. Het aantal slachtoffers is nog altijd onbekend. Wel werd bekend dat burgemeester Spies (CDA) haar vakantie afbreekt.

Update 19:16: Er zijn beelden van een beveilingscamera opgedoken, die in één van de panden hangt. Hoe groot de verwoesting is die wordt aangericht is hier heel duidelijk op te zien.

bar2_0

Klik hier voor de video.

Update 18:55: De ramp in Alphen maakt nu ook internationale headlines. Onder andere de Britse BBC heeft het nieuws over de ramp opgepikt:

Update 18:40: Hoe zit zo'n winkel eruit nadat er een kraan op neerkwam? Totaal verwoest. Zie de foto's:

Update 18:26: Inventarisatie van het rampgebied leert de hulpdiensten dat er één persoon en één hond onder het puin zouden moeten liggen:

Update 18:20: Er verschijnen nu foto's van vóór de ramp. Dit is hoe de winkels die nu totaal verwoest zijn door de vallende hijskranen eruitzagen tot enkele uren geleden:

CLfyDr_WUAA9eNe.jpg large

Update 18:14: Het Leids Universitair Medisch Centrum - één van de nabijgelegen ziekenhuizen - heeft de EHBO voor zelfmelders gesloten en het rampenopvangplan in werking gesteld:

Het rampenopvangplan van het Leids Universitair Medisch Centrum is in werking gesteld. 'De Spoedeisende Hulp van het LUMC is tot nader bericht voor zelfverwijzers gesloten.'

Het is dus menens.

Update 18:08: Nieuwe HD-beelden uit Alphen geven een gedetaillerd beeld van de ravage.

beellda,llpahen

Klik hier voor meer.

Update 18:02: Bouwkundigen roeren zich via Twitter en proberen de toedracht van de ramp toe te lichten. Ze snappen niet waarom in Alphen werd gehandeld zoals er gehandeld werd:

Update 17:59: Een nog grotere kraan dan op de Alphense huizen is gestort, is op weg vanuit Den Haag naar Alphen. Deze zal de gevallen kranen moeten optillen en beknelde mensen moeten bevrijden.

Update 17:55: Op Soundcloud duikt een interview op met één van de eigenaren van de getroffen winkels. De eigenaresse heeft alle klanten uit haar winkel gejaagd toen het mis ging, maar heeft ook nog één bekneld persoon gezien:

https://soundcloud.com/studioalphen/2015-08-03-ooggetuige-over-instorten-koningin-julianabrug

Update 17:51: bouwkundigen zeggen dat de constructie waarbij hijskranen vanaf drijvende platte boten met brugdekken in de weer zijn, gebruikelijk is. En dat dit ook altijd goed gaat. Onduidelijk is nog waarom het in dit geval wel verkeerd ging.

Update 17:47: Via de website Ikbenveilig.nl kunnen Alphenaars aangeven dat ze veilig zijn, en niet gewond geraakt bij de ramp. Zo kunnen familieleden van inwoners van de gemeente eenvoudig gerustgesteld worden:

Clipboard01Update 17:44: Nieuws over de werkzaamheden komt naar buiten. De omringende huizen zijn gedurende de takeling van de brug niet ontruimd, waarmee onveiligheidsgevaar ontstond. "Hier gaan bestuurlijke koppen rollen," zo meldt de doorgaans goed geïnformeerde twitteraar Real Show Stopper.

Update 17:39: Journalist Bert Bakker meldt zojuist op NPO1 dat één van de winkeleigenaars en zijn personeel zijn ontkomen aan de ramp. De winkel is wel volledig verwoest.

Update 17:37: Op NPO1 is inmiddels een extra live-journaal aan de gang. Het staat geheel in het teken van de ramp in Alphen:

npo1journaal

Update 17:31: de ramp veroorzaakt een grote stofwolk. Een nieuwe video vanaf de Hoofdstraat laat zien wat de gevolgen zijn van de ramp:

https://www.youtube.com/watch?v=33CbpbMo8xs

Update 17:26: een drone registreerde de ravage in Alphen aan den Rijn. Via YouTube is de video te bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=sHz25E522Ec

Update 17:24: de eerste reacties uit de Tweede Kamer stromen binnen. Elbert Dijkgraaf van de SGP deelt zijn innige deelneming met de inwoners van Alphen aan den Rijn:

Update 17:21: de fabrikant van het fatale brugdeel is inmiddels bekend. Het gaat om BSB Staalbouw uit het Friese Samar:

Het omgevallen brugdek, waarmee maandagmiddag een ernstig ongeluk gebeurde in Alphen aan den Rijn, is gemaakt door BSB Staalbouw in Sumar. Vorige week werd het brugdek op transport gezet naar het midden van het land.

Update 17:19: de gemeente-instanties waarschuwen ramptoeristen niet in de weg te lopen. Er komen straks heel veel hulpdiensten naar Alphen, en als die hun werk snel en efficiënt willen doen, moeten ze niet voor de voeten gelopen worden:

Update 17:16: Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) - de hoogste autoreit op het gebied van rampen - komt onmiddellijk naar Alphen aan den Rijn:

Update 17:13: Wederom nieuwe beelden waarop de omvang van de ramp te zien is. Deze keer genomen vanuit de woonwijk waar de hijskraan neerkwam:

Update 17:06: het GRIP-niveau - het niveau waarop wordt aangegeven hoe groot een ramp is - is inmiddels opgeschaald tot GRIP 3. Dit houdt het volgende in:

Het volledige ROT en Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) komen bijeen. De hulpverleningsdiensten (brandweer, politie, GHOR) bemensen hun actiecentra en in de desbetreffende gemeente wordt het Gemeentelijk Rampenmanagementteam (GRMT) bij elkaar geroepen om de gemeentelijke processen uit te voeren, zoals de opvang en verzorging van evacués en het registreren van slachtoffers.

Update 17:03: Via YouTube verschijnen er nieuwe - kraakheldere - beelden waarop te zien is hoe de hijskranen met brugdeel en al neerkomen op de huizen:

https://www.youtube.com/watch?v=8_nTLIuk6Hk

Update 17:00: Met duikteams zal in het water worden gezocht naar overlevenden danwel overledenen:

Update 16:58: De brandweer spreekt van een ramp met een "enorme impact". USAR wordt ingezet: een dienst die bij aardbevingen en grote rampen met speurhonden naar overlevenden zoekt.

Update 16:53: Omstanders maken foto's waarop pas goed te zien is hoe groot de ravage is:

Dit bericht zal later worden aangevuld als er meer informatie beschikbaar komt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Ranzige NPO en 'hoogleraar' werken samen om boeren te demoniseren: 'Ze wijzen democratie af!'

Het is te ranzig voor woorden wat er gebeurt in Nederland, maar juist daarom moeten we erover spreken. De media, politiek én...

Arrogant kabinet wil Johan Remkes als 'bemiddelaar' met boeren: 'Totaal disrespect, dit!'

Het doorgeslagen kabinet Rutte IV wil dat Johan Remkes gaat bemiddelen met de boeren. Hij moet de twee kanten - de tirannen v...

Rusland kondigt totale verovering Luhansk aan: 'Klap in het gezicht van Oekraïne'

De veroveringstocht van Rusland in Oekraïne gaat gestaag door. Europese en Amerikaanse media deden net alsof Oekraïne aan het...

LIVEBLOG: Boerenopstand! Visserij doet ook mee en de boeren melden zich op het Mediapark

Vandaag is het in de Verenigde Staten Independence Day en in Nederland voeren de boeren en vissers voor lijfsbehoud. Veel act...

Haatopa Bennie Jolink waarschuwt de boeren nog één keer

De rockveteraan Bennie Jolink waarschuwt zijn agrarische buren dat zij tijdens hun protestacties niet te ver moeten gaan. And...

Lees meer

Net binnen

Haatopa Bennie Jolink waarschuwt de boeren nog één keer

De rockveteraan Bennie Jolink waarschuwt zijn agrarische buren dat zij tijdens hun protestacties niet te ver moeten gaan. And...

LIVEBLOG: Boerenopstand! Visserij doet ook mee en de boeren melden zich op het Mediapark

Vandaag is het in de Verenigde Staten Independence Day en in Nederland voeren de boeren en vissers voor lijfsbehoud. Veel act...

Rusland kondigt totale verovering Luhansk aan: 'Klap in het gezicht van Oekraïne'

De veroveringstocht van Rusland in Oekraïne gaat gestaag door. Europese en Amerikaanse media deden net alsof Oekraïne aan het...

Arrogant kabinet wil Johan Remkes als 'bemiddelaar' met boeren: 'Totaal disrespect, dit!'

Het doorgeslagen kabinet Rutte IV wil dat Johan Remkes gaat bemiddelen met de boeren. Hij moet de twee kanten - de tirannen v...

Ranzige NPO en 'hoogleraar' werken samen om boeren te demoniseren: 'Ze wijzen democratie af!'

Het is te ranzig voor woorden wat er gebeurt in Nederland, maar juist daarom moeten we erover spreken. De media, politiek én...

Lees meer