Rapport: ISIS en andere jihadgroepen gebruiken mosterdgas

Geen categorienov 05 2015, 21:00
Niet alleen ISIS, maar ook andere jihadgroepen beschikken over gevaarlijke chemische wapens.
Volgens een rapport van de internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) maken strijdende jihadgroepen in Syrië gebruik van chemische wapens zoals mosterdgas. Eerder waren er al aanwijzingen dat ISIS mosterdgas had gebruikt tegen Koerden, maar volgens het OPCW-rapport gebruikt de radicale terreurgroep het gifgas ook tegen collega-jihadisten, en gebruiken andere jihadgroepen zoals Al Nusra het wapen op hun beurt weer tegen ISIS.
Eind augustus zou er ten noorden van Aleppo veelvuldig gebruik zijn gemaakt van mosterdgas in een gevecht tussen ISIS en andere jihadistische strijders. Waarschijnlijk viel daarbij één dode. Zoals we toen al meldden, is mosterdgas meestal niet dodelijk, maar wel gevaarlijk:

Mosterdgas is doorgaans niet dodelijk, maar het geeft wel fikse blaren en ademhalingsproblemen en kan zelfs blindheid veroorzaken. Het gas werd voor het eerst op grote schaal ingezet in de Eerste Wereldoorlog, waardoor duizenden soldaten blind werden. In 1993 werd het gas verboden middels een internationaal verdrag.

Het was natuurlijk allang bekend dat ISIS op grote schaal gruweldaden pleegt, maar dat de OPCW nu officieel meldt dat niet alleen ISIS maar ook veel andere jihadgroepen beschikken over mosterdgas, is reden tot zorg. Wellicht hebben de jihadisten ook beschikking over andere geavanceerde wapens, waarmee zij nog veel meer onschuldige slachtoffers kunnen maken.
Bovendien zou het mosterdgas kunnen worden gebruikt om een aanslag te plegen in Europa. Vooral in een gesloten ruimte kan gifgas in korte tijd zeer veel slachtoffers maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten