Re Latijnse muntunie

Geen categorieokt 14 2013, 15:49
Dirk Jan, ik heb je stuk met belangstelling gelezen. Een paar kanttekeningen:
- anders dan Bolkestein pleit ik niet voor de vorming van een soort Latijnse muntunie, ik constateer slechts dat de euro een kruis is waarop de Zuid-Europese landen met enig economisch geweld worden gekruisigd (een metafoor die ik ontleen aan de beroemde Cross of Gold speech van William Jennings Bryan). Zonder de optie van competitief herstel door middel van devaluatie van hun munteenheid resteert slechts interne devaluatie - een lang uitgerekt, extreem pijnlijk proces waarvan allerminst vaststaat dat het ooit gaat werken.
- ik pleit niet alleen niet voor neuro-zeuro oplossingen, ik geloof er ook niet in. Niet in de laatste plaats omdat de Duitsers er nooit aan zullen willen. Met Frankrijk heeft geen zin, zonder Frankrijk is niet haalbaar. Om die reden heb ik gepleit voor Nederlands euro-exit. Op termijn is dat voor ons veel voordeliger dan in de euro blijven.
- dan het feit dat ik met mijn kritiek aan de zijde sta van anti-liberalen. Kort gezegd: nou en? Het feit dat ik 98 procent van mijn genenmateriaal deel met een chimpansee maakt me nog niet tot een aap. Ik blijf een warm pleitbezorger voor de Interne Markt en internationale vrijhandel. Maar ik ga niet zo ver dat ik hele volken van bovenaf mijn oplossingen wil opleggen. Als de Grieken liever een sociaal democratie hebben, met relatief dure maar met kunst en vliegwerk nog wel overeind te houden verzorgingsstaatarrangementen, wie ben ik dan om ze te dwingen die toch af te schaffen? Laat staan als mijn enige reden om dat te doen is dat daarmee heel misschien een muntunie overeind kan worden gehouden waarvan zij evident het slachtoffer zijn? Overigens: als de zuidelijke landen lid willen blijven van de Europese Unie, zullen ze hun grenzen niet kunnen sluiten voor onze diensten, produkten en kapitaal, tenzij met goedkeuring van de rest (en zelfs dan alleen nog tijdelijk, zoals nu in het geval van Cyprus). Willen ze dat niet, dan moeten ze de Unie verlaten - even goede vrienden wat mij betreft.
- tot slot je persoonlijke veroordeling: een "onsentimentele conservatief", ik?! Ik ben juist een enorm gevoelsmens! :) In alle ernst: ik schrijf al jaren over de kwalijke sociale gevolgen van eurolidmaatschap voor Zuid-Europa. Ik doe dat ook en vooral vanuit een gevoel van (christelijk) broederschap: ik mag niet niet blind zijn voor hun lijden en hoor me daarover uit te spreken als ik daartoe de gelegenheid heb. Dat doe ik dan ook met enige regelmaat. Ben blij dat jij het in ieder geval hebt opgemerkt...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten