Rechts-populistische kandidaat wint in Tsjechië: pro-Rusland koers zet door

Geen categoriejan 27 2018, 21:00
Alle zorgen en angsten van Europese politici ten spijt kiest Tsjechië voor de pro-Russische Milos Zeman. De rechts-populistische politicus wil een referendum over lidmaatschap van de Europese Unie en wil meer toenadering zoeken naar Rusland.

De pro-Russische Milos Zeman nam het op tegen de liberale hoogleraar Jiri Drahos. De president vertegenwoordigt Tsjechië in het buitenland, speelt een rol bij de regeringsvorming en benoemt leden van het constitutionele hof.

De conservatieve Zeman is fel omstreden door radicale uitspraken, vermoedelijke dronkenschap en zijn pro-Russische houding.

Zeman moest het opnemen tegen de liberale professor Drahos. Die wilde graag meer toenadering naar het Westen en een sterkere focus op de Europese Unie. Hij wilde ook weer de 'morele autoriteit' terugbrengen naar de Tsjechische politiek. Daar is duidelijk minder behoefte aan dan hij dacht.
Enfin, wat dit gaat betekenen voor de Europese Unie is nog de vraag. Het referendum over het lidmaatschap is een bom onder de Europese politiek, maar de president heeft niet de macht om er eentje zelf uit te roepen.
Het moge duidelijk zijn dat de pro-EU politici hier niet blij mee zijn. Alhoewel ik een duidelijke pro-Russisch beleid ook niet vertrouw, is dit een goede reality check voor de federalisten in Brussel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten