GPUpdate: Samenwerking Verstappen en Ricciardo gevraagd bij de start van Mexicaanse GP

GPUpdate: Samenwerking Verstappen en Ricciardo gevraagd bij de start van Mexicaanse GP

Vanavond om 20.00 uur (GMT +1) rijden de F1-coureurs bij het doven van de lichten hun 19e wedstrijd van het seizoen. Daarna nog twee races en dan zit het seizoen er op. Om het Red Bull team een zo groot mogelijke kans te geven op een goede klassering, heeft teambaas Christian Horner de rijders gevraagd om samen te werken bij de start. Dit maakt de kans om de snelle Ferrari's en Mercedessen achter zich te houden groter bij het inrijden van de eerste bocht. Verstappen en Ricciardo staan op de eerste rij, maar hoe groot is de kans dat de samenwerking tot stand komt en succesvol zal blijken?

[caption id="attachment_212230" align="aligncenter" width="459"]Startopstelling van de top-10 bij de GP van Mexico. Bron: GPUpdate.net Startopstelling van de top-10 bij de GP van Mexico. Bron: GPUpdate.net[/caption]

Om het plan van Horner uit te voeren moet het wel zéér synchroon gaan bij de start. Het plan van de Red Bull teambaas is als volgt: "Synchroon rijden richting de eerste bocht en je zo breed mogelijk maken ten opzichte van de Mercedes en Ferrari". De topsnelheid bij de start, van zowel Mercedes als Ferrari ligt hoger dan de door Renault aangedreven kisten van Red Bull. Het is dus noodzakelijk voor Max en Ricciardo om überhaupt een kans te hebben om goed weg te komen.

Het principe van padafhankelijkheid maakt het echter lastig voor beide rijders om dit plan goed uit te voeren. Hiervoor bestaat slechts één kans en daarbij moeten Ricciardo en Verstappen hun startprocedure en versnelling na het doven van de lichten op elkaar toespitsen. Daarbij zal het moment waarop beide coureurs het gaspedaal indrukken van cruciaal belang zijn bij uitvoering van het plan. Daarbij moet Verstappen nét iets sneller rijden om Ricciardo's voorsprong op de grid weg te nemen.

De samenwerking kan dan ook negatief uitpakken voor Ricciardo, zeker wanneer Max aan de binnenkant van de eerste bocht zit. Als het beide coureurs lukt om een teamsamenwerking tot stand te brengen dan kunnen ze de Mercedes en Ferrari-rijders 'sandwichen'.  Maar dit is niet in het belang van Ricciardo, dus waarom zou hij toestaan dat Verstappen naast hem rijdt? Hamilton houdt hier misschien toch wel rekening mee en zal proberen de samenwerking te voorkomen. Dit kan Hamilton doen door direct bij de start zijn auto naar rechts keren om tussen Ricciardo en Verstappen terecht te komen nog vóórdat beide rijders naast elkaar rijden.

Als dat gebeurt dan hebben Ricciardo en Verstappen wellicht het nakijken en zal Hamilton als eerste of tweede de eerste bocht inrijden. Spannend!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer