Religie is geen mening

Religie is geen mening

Redactionele noot: De jongeren van de christelijke partijen reageren op een opiniestuk van Thijs Kleinpaste en Marcel Duivestijn. Zij beweerden in dat stuk dat geloof slechts "een mening" is (waar te veel rekening mee wordt gehouden).

Thijs Kleinpaste en Marcel Duyvestijn stellen dat geloof 'een mening' is en dat 'privileges voor religies zoveel mogelijk uit wet- en regelgeving moeten worden geschrapt' (Volkskrant, Opinie & Debat, 7 maart).

Deze stellingnames getuigen van weinig inzicht in het onderscheid tussen religies en meningen en weinig waardering voor de rol die religie, met name de joods-christelijke traditie, gespeeld heeft bij de vorming van ons land en rechtsstaat.

Een mening is een bepaalde overtuiging die uit een mens zelf voortkomt en daarom slechts van toepassing is op het aardse domein. Een religie, daarentegen, komt niet uit de mens voort, maar is een geopenbaarde waarheid met transcendente oorsprong, die dus ook buiten het hier en nu relevant is. Religies kunnen daarom antwoord bieden op vragen omtrent goed en kwaad, de zin van het bestaan en andere levensvragen.

Bovendien: welke mening is in staat om hoop en een bezielende gemeenschap te bieden zoals religies dat kunnen? Overigens is het verkeerd hanteren van begrippen nog tot daar aan toe, het miskennen van de rol van religie in onze geschiedenis is vele malen kortzichtiger.

De joods-christelijke noties van onder meer naastenliefde, verdraagzaamheid en onbaatzuchtigheid zijn zonder enige twijfel de belangrijkste stuwende krachten geweest in de vorming van onze normen en waarden en onze democratische rechtsstaat. Het is dus nauwelijks vreemd te noemen dat deze tradities een bijzondere positie innemen in onze wet- en regelgeving. Sterker , is het niet hoogmoedig het werk van tientallen vroegere generaties in één klap uit te wissen en daarmee tegelijkertijd een mogelijke bron van inspiratie voor toekomstige generaties weg te nemen? Laten andere politici dit goed beseffen voordat ze dergelijke uitspraken doen.

Paul Schenderling, vice-voorzitter CDJA,

Wouter van den Berg, voorzitter politiek bestuur SGPJ,

Robert Heij, voorzitter Perspectief (CU)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties