Republikeinen stevenen af op nominatie Trump. Tenzij ze iets drastisch veranderen

Geen categoriefeb 21 2016, 12:00
Nadat Donald Trump al aan de haal ging met New Hampshire twee weken geleden, viel nu ook South Carolina ten prooi aan de miljardair uit New York. Wie of wat gaat hem nu nog stoppen?
Gisteravond was een uitstekende avond voor Donald Trump in South Carolina. Hij won er, en hij won er op indrukwekkende wijze:

"Trump werd in South Carolina overtuigend eerste. Toen vrijwel alle stemmen waren geteld, bleek volgens CNN dat de zakenman ongeveer 32 procent van de kiezers achter zich had gekregen. Daarmee bleef hij zijn rivalen Marco Rubio en Ted Cruz moeiteloos voor. Zij bleven steken op ongeveer 22 procent van de stemmen."

Wie kan dit nog het hoofd bieden? Eén iemand die in ieder geval niets meer gaat doen om Trump in het stemhokje tegen te houden is de voormalige gouverneur Jeb Bush. Na een reeks teleurstellende resultaten heeft de ooit gedoodverfde favoriet gisteravond de handdoek in de ring gegooid. Bush haalde nog geen 10% van de stemmen, en er is niemand die zich nog kan voorstellen hoe de broer van oud-president George W. Bush ook maar één staat gaat winnen.
Na soortgelijke resultaten lijken ook John Kasich en Ben Carson niet de heilanden te zijn die de Republikeinse Partij gaan redden uit de realitytelevisie-klauwen van Donald Trump.
Het zal echt moeten komen van de twee senatoren in de race: Ted Cruz en Marco Rubio. De één vertegenwoordigt de zeer conservatieve stem, en de ander de medium-conservatieve en de gematigde stem. Probleem voor hen allebei is echter dat Trump uit allebei hun kampen stemmen wegtrekt. Het gevolg is vervolgens dat geen van tweeën voldoende steun kan verwerven om vóór de nationale conventie een meerderheid in zogenaamde afgevaardigden te verzamelen. Ze zijn afhankelijk van de marge van de steun die Trump geniet, hier en daar een staat afknibbelen en vervolgens hier en daar wat delegates meenemen in staten die niet stemmen volgens een winner takes all-systeem . Is dat voor hen genoeg om de zakenman uit New York af te houden van een meerderheid? Het zou zomaar eens kunnen van niet.
Hoe dat te voorkomen. De populaire conservatieve schrijver Ben Shapiro stelt voor dat Cruz en Rubio de handen ineen slaan. "Om Trump te stoppen," beargumenteert Shapiro: "moet Rubio het vice-presidentschap of een plek in de Supreme Court aan Cruz aanbieden." Op de Daily Wire:

"Here’s what needs to happen: Rubio needs to call Cruz and offer him either the vice presidential slot or a nomination on the Supreme Court – the actual best place for Cruz – in return for Cruz throwing all of his support to Rubio. That would put Trump behind the eight-ball in a serious way. Cruz would likely hold out for the vice presidential nomination, given how many enemies he has in the Senate; he knows he can’t count on them to confirm him even if nominated."

Shapiro onderstreept dan nogmaals wat er op het spel staat:

"But the deal needs to be cut. Only a Rubio-Cruz alliance will save the party from Trump. And both men need to put aside their differences for the good of the country and conservatism."

Maar hoe groot is de kans dat dát gaat gebeuren? Niet groot. Tenzij de twee mannen dus over hun eigen ego kunnen stappen om de Republikeinse partij te beschermen tegen de sloopkogel die Donald Trump heet. De enige manier om de druk te zetten op Cruz en Rubio om dus die coalitie aan te gaan, is door vanuit de media druk te leggen op beide kandidaten. En of ze dat gaan doen? In Hollywood en Washington zijn ze niet per sé dol op Donald Trump, maar wel op de kijkcijfers die hij teweeg brengt. Succes ermee...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten