Republikeinse presidentskandidaten Cruz en Kasich bundelen hun krachten tegen Trump

Geen categorieapr 25 2016, 20:00
Nu de laatste staten zich klaarmaken om naar de stembus te gaan in de strijd om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen, hebben de nummer 2 en 3 nog een interessant plan in petto om Donald Trump van zijn troon te stoten...
De laatste loodjes komen eraan voor de Republikeinen, die een presidentskandidaat proberen te verkiezen met wie ze in november hopelijk Hillary Clinton kunnen verslaan. Momenteel gaat Trump aan de leiding in die strijdt, maar nummer twee (Ted Cruz) en nummer drie (John Kasich) zijn nog niet van plan zich gewonnen te geven. Ze hebben een manier bedacht om Trump van de 1.237 delegates af te houden die hij nodig heeft om nog voor het zomercongres de partijnominatie naar zich toe te kunnen trekken. Aldus de Telegraaf:

De Republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz en John Kasich zijn overeengekomen om uit elkaars vaarwater te blijven tijdens de resterende voorverkiezingen. Op die manier hopen ze favoriet Donald Trump van verkiezingswinst af te houden.

Kasich gaat geen campagne meer voeren in Indiana, terwijl Cruz weg zal blijven uit New Mexico en Oregon. Een interessant plan. Uiteraard is er ook al een antwoord van de trigger happy twitteraar Donald Trump, die dit monsterverbond in typisch Trump-termen afkeurt en wegzet als kansloze actie:
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/724442801933565952
Maar daarmee slaat de zakenman uit New York - zoals zo vaak - de plank weer eens mis. Het klopt dat Cruz en Kasich na Trumps kolossale overwinning in New York aankijken tegen een man die - als er niets gebeurt - de 1.237 afgevaardigden die hij nodig heeft wel eens binnen handbereik zou kunnen hebben. Als alle peilingen van alle staten die nog moeten stemmen uitkomen, lijkt dat ook wat er gaat gebeuren bij Trump.
Dat wil echter niet zeggen dat er geen enkel denkbaar plan bestaat om Trump te stoppen. Dat is er dus wel, want peilingen geven aan dat Trumps overwinningsmarges in een aantal zeer belangrijke staten bijzonder klein zijn. Neem nu Indiana, waar Trump volgens de laatste peiling maar 5% voorstaat op Cruz. In California lag Trump maar 7% voor op Cruz begin deze maand. Genoeg speelruimte voor de aanhang van Kasich om hier naar Cruz te switchen, om Trump zo van de meerderheid van alle afgevaardigden af te houden.
Deze actie van Kasich en Cruz is dus wél een laatste strohalm te noemen, maar bepaald geen 'hopeloze' of 'kansloze' excercitie. Het zou namelijk best wel eens kunnen werken, en dan krijgen we iets dat we sinds de jaren '70 al niet meer hebben gezien: een brokered convention, waarbij afgevaardigden van de Republikeinse partij mogen bepalen wie de genomineerde wordt. En dan heeft het er ineens alle schijn van dat het Trump niet wordt, die niet veel vrienden heeft binnen het gevestigde partijkader. Cruz en Kasich kunnen inmiddels niet meer wonnen vóór die conventie wordt gehouden, dus voor hen is het juist de enige kans.
Eén ding is zeker: het laatste woord is nog niet gesproken in deze race.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten