RIVM en LNAZ waarschuwen: 'capaciteitsbehoefte ziekenhuizen verdubbelt wekelijks'

RIVM en LNAZ waarschuwen: 'capaciteitsbehoefte ziekenhuizen verdubbelt wekelijks'

RIVM-infectiedirecteur Jaap van Dissel op 8 april in de Tweede Kamer. Bron: Tweede Kamer.

Volgens Van Dissel heeft Nederland minimaal drie weken een reproductiegetal van 0,9 nodig om het virus weer in bedwang te kunnen houden. Het reproductiegetal staat momenteel op 1,3, dus dat betekent harde maatregelen. Die krijgen we nu ook voor de kiezen. Maar die getallen zeggen niet zoveel.

In de praktijk komt dit neer op een enorm fiasco als het ons binnen die drie weken niet lukt. Ziekenhuizen zijn een week geleden al begonnen met het landelijk spreiden van patiënten, omdat sommige ziekenhuizen nu al overvol dreigen te raken of dat inmiddels al zijn.

Volgende maand dreigen de coronapatiënten de reguliere zorg te verdringen. Het zal er misschien om spannen aangezien het zorgpersoneel de patiënten er nu wel weer sneller bovenop weet te helpen. Maar dat lukt dus lang niet altijd en dan wordt het heel snel, héél druk in de ziekenhuizen. Met alle gevolgen van dien.

Wat iedereen nu het beste kan doen is zich de komende drie weken gewoon zoveel mogelijk afzonderen. Niet alle sociale contacten afkappen, want dat is ook niet gezond, maar beperk het gewoon tot 4-8 man. En wandel gewoon ruim om iedereen heen en ga maar even niet op vakantie. Zo moeilijk is het allemaal niet, gewoon even doorbijten.

En als het dan eindelijk voorbij is, dan kunnen we de boel eens even goed gaan evalueren! Over of de advisering en besluitvorming van de overheid juist is geweest. Waar dat virus nou precies vandaan komt. En hoe schadelijk het virus nou écht is, al dat soort dingen. Moeten we het allemaal over hebben! Maar pas later.

Nu kan iedereen in de tussentijd mooi z'n bronnen op orde krijgen en dan hebben we over een maand of twee wellicht een keer weer wat strak onderbouwde kritiek- en discussiepunten waar we het met z'n allen over kunnen hebben. In plaats van de huidige samenzweringstheoristen die telkens weer in de schijnwerpers staan en van alles roepen. Gebruik de tijd goed. En dan bedoel ik dus niet mensen op Facebook waarschuwen voor Bill Gates, 5G en straks een tekort aan toiletpapier!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer