Rusland kraakt het MH17-rapport van de OVV af

Rusland kraakt het MH17-rapport van de OVV af

De Russen zijn niet bijzonder blij met de uitkomsten van het Nederlandse onderzoek.

Als het aan de Russen ligt was de presentatie van het MH17-onderzoek niet het slotakkoord van een anderhalf jaar lang durend spektakel. Moskou wil immers dat Nederland verder onderzoekt, omdat het vindt dat de onderzoeksconclusies 'gekleurd' zijn:

Volgens Rusland zitten er veel lacunes en tegenstrijdigheden in het rapport over MH17 dat de OVV dinsdag presenteerde. Die ondermijnen de geloofwaardigheid van het document, aldus het ministerie. "De Nederlandse autoriteiten hebben niets beters kunnen bedenken dan ons te beschuldigen van onwilligheid tot samenwerking en het tegenspreken van de conclusies."

De Russen wijzen op een onderzoek van raketbouwer Almaz-Antej. Dit onderzoek wees juist de Oekraïners aan als daders van de aanslag, in tegenstelling tot het Nederlandse rapport. Dat gaf juist aan dat de dodelijke BUK-raket zou zijn afgevuurd vanuit gebied dat wordt gecontroleerd door de rebellen.

Rusland is er verder niet over te spreken dat Nederland alle Russische suggesties en informatie ter zijde geschoven zou hebben:

"Rusland heeft van begin af aan meerdere keren contact gezocht met de onderzoekers. Al onze voorstellen en opmerkingen zijn genegeerd, het rapport is daardoor gekleurd en incompleet."

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), die het onderzoek namens Nederland uitvoerde, heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen uit Moskou.

Lees meer over:
Rusland Vladimir Poetin ovv MH17

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties