Rusland zet EU voor het blok: 'Wij kunnen prima 100 miljoen vaccins leveren, roept u maar!'

Rusland zet EU voor het blok: 'Wij kunnen prima 100 miljoen vaccins leveren, roept u maar!'

Dimitrije Ostojic / Shutterstock

Russische president Vladimir Poetin haalt weer eens een stunt uit om de Europese Unie in verlegenheid te brengen. Rusland biedt namelijk aan om de EU te hulp te schieten met hun eigen coronavaccin Spoetnik V, nu het Brits-Zweedse AstraZeneca te weinig kan leveren. Daarmee zet het Kremlin de EU behoorlijk voor het blok.

De EU slaat momenteel namelijk een behoorlijk modderfiguur. Ze krijgen het niet voor elkaar om voldoende vaccins in te slaan en liggen in de clinch met producent AstraZeneca vanwege productieproblemen. De EU dreigt te weinig vaccins op tijd te krijgen geleverd.

En ineens komt daar de in Brussel intens gehate Vladimir Poetin om de hoek kijken met zijn eigen vaccin. Zijn regering beweert een degelijk vaccin te hebben ‒ Spoetnik V is al in vijftien landen goedgekeurd ‒ en in het tweede kwartaal maar liefst 100 miljoen doses aan de EU te kunnen leveren.

De EU komt daardoor in een lastig parket. Want als het Russische vaccin inderdaad veilig en effectief blijkt en er zijn geen andere opties om op korte termijn voldoende vaccins te kunnen krijgen, wat ga je dan doen? Laat je 100 miljoen vaccins liggen (met dus meer doden en langere lockdowns tot gevolg), omdat je een hekel hebt aan Rusland? Of ga je diep door het stof en accepteer je de broodnodige hulp van de "gemene" Russen?

Voor de EU bestaat er een flinke kans dat het inderdaad kiezen tussen twee kwaden wordt en dat is precies wat de Russen graag willen. Je kunt van ze vinden wat je wil, maar dit spelletje rondom het vaccintekort hebben ze echt haarfijn door!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties