Russische internet-trollen hebben geprobeerd in Nederland anti-islam gevoelens aan te wakkeren

Russische internet-trollen hebben geprobeerd in Nederland anti-islam gevoelens aan te wakkeren

De krant, het NRC, heeft in een archief van 200.000 verwijderde berichten van Twitter bewijs gevonden wat Russische inmenging tijdens de verkiezingen. Volgens de krant probeerde een 'trollenfabriek' in Sint-Petersburg anti-islam gevoelens op te wekken en in te spelen op het welbekende 'onderbuikgevoel' van mensen. Uiteindelijk valt niet te bewijzen wat het effect daarvan is, maar het is wel het eerste bewijs van Russische inmenging in de Nederlandse verkiezingen.

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd anti-islam-sentiment in Nederland aan te wakkeren. NRC schrijft op basis van eigen onderzoek dat de afgelopen twee jaar ruim 900 Nederlandstalige berichten zijn verstuurd vanuit een 'trollenfabriek' in Sint-Petersburg, het beruchte Internet Research Agency (IRA), dat zeker 3841 trol-accounts beheerde.

De berichten in het Nederlands zijn volgens de krant maar nauwelijks opgepikt. De Engelstalige berichten van de trollen zouden het in Nederland en België veel beter hebben gedaan. NRC meldt dat ruim 6000 Nederlandstalige Twitteraars met zo'n 9,5 miljoen volgers ongeveer 30.000 Engelstalige tweets hebben gedeeld.

Ook de krant kan geen goede inschatting geven van het effect van de Twitterberichten. Het blijft dus gissen naar de 'invloed' van de Russische internettrollen. Die invloed valt ook moeilijk te weten, want uiteindelijk is niet te zien wat er in de hoofden van de mensen omgaat en waarop hun keuze gebaseerd is. Dit onderzoek is daarom maar beperkt handig, al moet gezegd worden dat veel mensen die bleven beweren dat er geen Russische inmenging was nu bewijs tegenover zich hebben. Wat zullen ze daarmee doen?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer