Russische invloed in het VK: 'niemand bewaakt het democratisch proces voldoende'

Russische invloed in het VK: 'niemand bewaakt het democratisch proces voldoende'

Dimitrije Ostojic / Shutterstock

Een gezaghebbend Brits parlementair comité concludeert, na twee jaar onderzoek, dat het democratisch proces van het land onvoldoende wordt bewaakt. Of eigenlijk: vrijwel niet wordt bewaakt, want niemand voelt zich er voor geroepen...

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van een vermoeden, dat meerdere Britse verkiezingen zijn beïnvloed door de Russen. En dat lijkt inderdaad het geval te zijn. Het gaat hier echter niet om Russische trollen, Twitterbots of hackers. Nee, dit is beïnvloeding op de ouderwetse manier.

In 1994 konden rijke Russen zich inkopen voor een verblijfsvergunning, door in het VK te investeren. No questions asked. Waarschijnlijk was men in de veronderstelling dat deze Russen niet langer loyaal zouden zijn aan Rusland. Wellicht omdat het leek alsof ze een onderdrukkend regime aan het ontvluchten waren?

En voor de Russen is het de perfecte manier om alles te kunnen ontkennen natuurlijk, want die rijke Russen zitten daar op persoonlijke titel. En volledig volgens de Britse wet- en regelgeving!

En dat is ook de zwakke plek van de conclusie van het onderzoek. Uit één voorbeeld blijkt dat ene Ljoebov Tsjernouchin 160.000 pond aan een goed doel doneerde, om met Boris Johnson een potje tennis te kunnen spelen. Dat is nog steeds geen hard bewijs, ondanks het feit dat het gaat om een Rus die donor is van de Conservatieven en de vrouw is van een oud-minister onder president Poetin.

Of het dus écht zo is, valt technisch gezien nog niet te zeggen. Maar het klinkt wel als een perfect uitgedachte diplomatieke manoeuvre, een powermove. Want je kunt ze volgens mij niet heel veel maken, tenzij die (initiële) verblijfsvergunning andere rechten en voorwaarden met zich meedraagt. Maar dat lijkt me sterk aangezien die rijke Russen dus wel gewoon flink mochten doneren.

Ik ben benieuwd hoe de Britten dit nu aan zullen gaan pakken! Want dat er iets aan moet gebeuren is wel duidelijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties